GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Citi: Investitori se vraćaju u Tursku

Citi: Investitori se vraćaju u Tursku
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.05.2024 / 23:43
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Ulagači koji su masovno bježali iz Turske tijekom posljednjih nekoliko godina možda bi se željeli početi vraćati, kaže najnovije izvješće Citija.

Nakon više od pola desetljeća dramatične deprecijacije valute, trošenja deviznih rezervi i neortodoksne monetarne politike, turska ekonomija je izranjavana borbama. Službene brojke za travanj pokazuju da je inflacija u zemlji od 85 milijuna sjedišta na gotovo 70%, Turci se bore da si priušte osnovna dobra, a lira je izgubila oko 81% svoje vrijednosti u odnosu na dolar od tog vremena 2019.

Vršeći strogu kontrolu nad središnjom bankom, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan posljednjih je nekoliko godina odbijao povisiti stope, nazivajući ih "majkom svih zala" i inzistirajući, protivno ekonomskoj ortodoksnosti, da je njihovo snižavanje način da se ohladi inflacija - koja na kraju je postigao suprotno.

Čini se da su novi timovi za gospodarstvo i središnju banku od prije otprilike godinu dana posvećeni preokretu sudbine Turske, bez obzira koliko bolan taj proces. Središnja banka nadgledala je agresivno kumulativno povećanje stope od 3650 baznih bodova između svibnja 2023. i siječnja 2024. Ponovno je podigla stope u ožujku ove godine, na trenutačnih 50% središnje banke.

Tada je rečeno da će se "čvrsto monetarno stajalište zadržati sve dok se ne primijeti značajan i održiv pad temeljnog trenda mjesečne inflacije".

I investitori to primjećuju.

"Zaokret vlasti prema normalizaciji politike potaknuo je interes ulagača za tursku imovinu", navodi se u izvješću Citija objavljenom u četvrtak.

Poduzimanje ispravnih političkih poteza u tim područjima bit će presudno za "makroekonomsku vidljivost, jačanje raspoloženja ulagača i privlačenje prijeko potrebnih priljeva kapitala visoke kvalitete", rekla je banka.

Što se tiče kamatnih stopa, analitičari izvješća dodali su: "Vjerujemo da je CBT na pravom političkom putu i da bi monetarna politika mogla ostati relativno stroga dulje nego što je trenutno predviđeno na tržištima."

Dok je inflacija u Turskoj ubrzala na gotovo 70% na godišnjoj razini u mjesecu travnju, neki ekonomisti primijetili su da je rast zapravo nešto manji od očekivanog, što sugerira da su cjenovni pritisci možda ponovno ublaženi. Mnogi ekonomisti vide pad inflacije u zemlji u drugoj polovici ove godine, ali ne očekujte nikakvo smanjenje stope do 2025.

Agencije za ocjenu sada odražavaju "normalizaciju politike i temeljna poboljšanja" koje Turska čini, stoji u izvješću Citija, predviđajući pozitivnije nadolazeće recenzije ocjena. Ipak, s obzirom na često turbulentnu povijest turske politike i čestu nepredvidljivost njezina vodstva, banka je dodala: "Mislimo da je kreditni rejting Turske uglavnom ograničen njezinim institucionalnim i političkim rizicima."

Tagovi: citi, turska, inflacija, erdogan, kamate, lira
PROČITAJ I OVO
Lindner: Koalicija još ima puno posla oko proračuna
PRORAČUN
Lindner: Koalicija još ima puno posla oko proračuna
BERLIN - Pred koalicijom je još puno posla u teškim raspravama o saveznom proračunu za 2025., rekao je njemački ministar financija Christian Lindner.
Njemačke mirovine mogle bi ostati samo san
MIROVINE
Njemačke mirovine mogle bi ostati samo san
BERLIN - Njemačka je doduše odlučila kako mirovine neće smjeti pasti ispod 48% prosječnog dohotka, ali još nitko ne zna – kako to učiniti? Jer kod sve manje mladih i sve više umirovljenika se to čini nemogućim.
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PRITISCI
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PARIZ - Ulagači zahtijevaju najveću premiju u više od desetljeća za držanje francuskih obveznica u usporedbi sa sigurnijim njemačkim dugom, jer raste zabrinutost da bi stranke koje se bore za pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima u Francuskoj mogle dodatno napuhati javne financije.
Britanski javni dug na najvišoj razini od 1961.
ZADUŽENOST
Britanski javni dug na najvišoj razini od 1961.
LONDON - Britanski javni dug dosegao je u svibnju više od 2700 milijardi funti (3200 milijardi eura) i iznosio je gotovo 100 posto BDP-a.
Standard u Hrvatskoj za petinu ispod prosjeka EU
SMANJEN ZAOSTATAK
Standard u Hrvatskoj za petinu ispod prosjeka EU
ZAGREB - Standard građana Hrvatske blago je poboljšan i u 2023. godini i bio je otprilike za petinu niži od prosjeka Europske unije, pokazale su procjene europskog statističkog ureda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE