GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cjepivo možda nužno za puni oporavak njemačke ekonomije

Cjepivo možda nužno za puni oporavak njemačke ekonomije
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2020 / 15:34
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačko gospodarstvo na putu je brzog i široko baziranog oporavka, akon proljetnog pada bez presedana, ali cjepivo protiv koronavirusa možda će biti nužno da bi se u potpunosti oporavilo, upozorila je u ponedjeljak središnja banka.

Aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvu smanjile su se u drugom tromjesečju deset posto, ali sada su na putu oporavka nakon što je epidemija većim dijelom obuzdana i ukinuta su mnoga ograničenja u poslovanju i u svakodnevnom životu.

"Jasan i široko bazirani oporavak makroekonomske izvedbe, koji je započeo nakon što je u travnju dosegnuta najniža točka, bit će nastavljen", objavila je središnja njemačka banka u mjesečnom izvješću.

"Njemačko gospodarstvo trebalo bi jako snažno rasti u ljetnom tromjesečju 2020.", procjenjuju u Bundesbanku.

Osobna potrošnja trebala bi dati "solidan doprinos" oporavku, ističu u središnjoj banci, izdvajajući ključnu ulogu industrije i ulaganja u kapitalna dobra.

Upozoravaju ipak da pandemija nije obuzdana na globalnoj razini i to će pritisnuti njemački izvoz i industrijsku proizvodnju.

"To će vjerojatno biti prepreka punom oporavku potražnje za njemačkim industrijskim proizvodima", procjenjuju u Bundesbanku.

"Dok ne bude dostupno učinkovito medicinsko rješenje, poput cjepiva, ekonomska aktivnost u nekim domaćim uslužnim granama također će ostati ograničena", smatraju.

Koronakriza je teško pogodila i tržište rada, prouzročivši snažan pad zaposlenosti i skok nezaposlenosti, koji su ipak bili relativno umjereni kada se uzme u obzir oštro smanjenje gospodarskih aktivnosti, napominju u Bundesbanku.

Stručnjaci to objašnjavaju u prvom redu programom subvencija za plaće radnika za koje poslodavci nemaju posla. Taj je program zaustavio silazni trend plaća i broja zaposlenih, navodi se u izvješću središnje banke.

Ministar financija Olaf Scholz izjavio je za nedjeljno izdanje lista Bild da je spreman povećati subvencije. Trenutno kompanije mogu tražiti subvencioniranje plaća za radnike tokom godine dana a Scholz je signalizirao da bi mogao produljiti to razdoblje na dvije godine.

Radnici i kompanije tako će dobiti više sigurnosti u planiranju jer pandemija neće jednostavno nestati u sljedećih nekoliko tjedana, objasnio je Scholz za Bild am Sonntag.

"Kompanije i poslodavci trebaju jasan signal vlade: bit ćemo uz vas od prvog do zadnjeg dana krize kako nitko ne bi bio otpušten bez stvarne potrebe", izjavio je ministar financija.

Očekuje se da će program državu stajati do 10 milijardi eura.

Tagovi: cjepivo protiv koronavirusa, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
NESUGLASJE
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
WASHINGTON - Međunarodni monetarni i financijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili priopćenju nakon sastanka na kraju proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, već se ograničio na izjava predsjedavajućeg, koji je opisao stanje u svjetskom gospodarstvu.
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE