GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora kineski kredit za autocestu zaštitila od valutnog rizika i smanjila kamatu

Crna Gora kineski kredit za autocestu zaštitila od valutnog rizika i smanjila kamatu
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2021 / 15:53
Autor: SEEbiz / H
PODGORICA - Crnogorska vlada uspjela je kroz hedging aranžman s dvije američke i jednom francuskom bankom zaštiti proračun od valutnog rizika za kredit od gotovo milijardu eura dobiven od kineske Exim banke 2014. godine za izgradnju prve dionice autoceste, pišu u petak mediji u Podgorici.

Crnogorsko ministarstvo financija objavilo je da je u istom aranžmanu uspjelo umjesto kamate u dolarima od dva posto ugovoriti kamatu u eurima od 0,88 posto.

"Po toj osnovi Crna Gora će uštedjeti četiri milijuna eura na polugodišnjoj razini, odnosno osam miljuna godšnje", istaknuo je ministar finacija Crne Gore Milojko Spajić, navevši da je država prije toga bila u teškoj, naslijeđenoj situaciji jer „dug prema kineskoj banci u dolarima nikada nije pretvoren u eure“.

Spajić je odmah po objavi da je sklopljen aranžaman, za taj posao dobio punu podršku veleposlanstva SAD-a u Podgorici, koje je je na svom Twitteru uputilo čestitke ministru financija „na osiguravanju financijske stabilnosti kroz partnerstvo s bankama SAD-a“.

Ubrzo je regiralo i kinesko veleposlanstvo, koje je priopćilo da se prijateljski odnosi između Kine i Crne Gore zasnivaju na uzajamnom poštovanju i jednakosti, a gospodarski i trgovinski odnosi su na dobrovoljnoj osnovi i od obostrane koristi.

„Kineskoj strani je drago vidjeti da Crna Gora razvija odnose i jača suradnju s drugim zemljama, ali ne želi gledati kako druge zemlje neodgovorno upiru prstom u odnose između Kine i Crne Gore”, obavilo je veleposlanstvo Kine na Twitteru.

Potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović, obraćajući se početkom godine europskim parlamentarcima u Bruxellesu, zatražio je pomoć EU u otplati kineskog kredita čime bi se smanjio kineski utjecaj na tu zemlju.

Crna Gora je 2014. godine pozajmila 944 miliijuna dolara od kineske Exim banke kako bi financirala izgradnju prve i najzahtjevnije dionice autoceste, dugačke 41 kilometar, koja prolazi kroz planinski masiv te zemlje.

Ugovor koji je potpisan na 20 godina, uz 6 godina grace perioda, nije definirao valutni rizik već je, kako je tada pojašnjeno, sa izvođečem radova, kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporation (CRBC) definiran tečaj dolara i eura u trenutku potpisivanja ugovora o izgradnji.

Kompanija CRBC, probila je rokove gradnje za više od godinu, pa se završetak radova očekuje se u studenom 2021.

Kreditno zaduženje Crne Gore iznosi 103 posto njezinog BDP-a, a trećinu toga Crna Gora dužna je Kini. Prošle godine crnogorsko gospodarstvo potonulo je 15 posto, a ove godiine se procjenjuje da će porasti više od 10 posto.

Tagovi: Crna Gora, valutni rizik, Exim banka, autoput Bar-Boljare
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE