GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora može dobiti do 500 miliona eura od EU

Crna Gora može dobiti do 500 miliona eura od EU
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2020 / 19:16
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Crna Gora bi mogla da očekuje da dobije oko pet odsto sredstava, grantova i povoljnih kredita od devet milijardi eura iz Investicionog okvira Evropske komisije (EK) za Zapadni Balkan, što je oko 450 do 500 miliona.

Sve, međutim, zavisi od kvaliteta projekata koji se predlažu, ocijenio je sagovornik "Vijesti" uključen u aktivnosti u vezi sa tim projektom i dodaje da će EU tražiti da projekti budu neophodni, isplativi, održivi i ekološki prihvatljivi.

On navodi da je Crna Gora u proteklih deset godina od postojanja Investicionog okvira, od oko 7,5 milijardi podeljenih grantova i povoljnih kredita zemljama u regionu dobila oko 410 miliona.

Projekti koje je Crna Gora do sada kandidovala sama ili zajedno sa jednom ili više susednih zemalja vrijede oko 1,7 milijardi eura.

Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) je osnovala Evropska unija da bi pomogla zemljama kandidatima za članstvo da se brže i kvalitetnije razvijaju, kao i da pojednostavi kontakt između korisnika - šest država regiona Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije sa institucijama i bankama EU kao donatorima i kreditorima.

Projekti se mogu predati iz oblasti saobraćajne infrastrukture, zaštite životne sredine, energetike iz obnovljivih izvora, razvoja digitalne infrastrukture, izgradnje i opremanja škola, bolnica i socijalnih institucija, kao i za održive i razvojne projekte privatnog sektora.

Iz Kancelarije za evropske integracije nedavno su kazali da tačan iznos sredstava za Crnu Goru nije moguće unaprijed definisati.

Tagovi: Crna Gora, fondovi EU, Investicioni okvir za Zapadni Balkan, Vlada Crne Gore,
PROČITAJ I OVO
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
NESUGLASJE
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
WASHINGTON - Međunarodni monetarni i financijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili priopćenju nakon sastanka na kraju proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, već se ograničio na izjava predsjedavajućeg, koji je opisao stanje u svjetskom gospodarstvu.
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE