GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crnogorski BDP u prvom kvartalu porastao 2,7%

Crnogorski BDP u prvom kvartalu porastao 2,7%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2020 / 21:51
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Crnogorski BDP je u prvom kvartalu ove godine povećan 2,7 odsto, saopštio je Monstat uz pojašnjenje da se radi o preliminarnim podacima.

– Bruto domaći proizvod Crne Gore u I kvartalu tekuće godine iznosio je 913,1 miliona eura, dok je u istom periodu prošle godine bio 886 miliona eura, navodi se u saopštenju,

Podaci pokazuju da je za tri mjeseca ove za 27 miliona eura veći BDP nego u istom periodu prethodne.

Iz statistiku su objasnili da je kvartalni BDP obračunat u tekućim i stalnim cijenama, primjenom potrošne metode.

– Prema prelimiranim rezultatima, u apsolutnom iznosu, stvoreno je dodate vrijednosti više za oko 27 miliona eura u odnosu na isti kvartal prethodne godine- naveli su iz Monstata, prenosi Pobjeda.

Značajan rast u prvom kvartalu zabilježen je u industrijskoj proizvodnji 12,9 odsto, od čega je u sektoru vađenja rude i kamena 21,3, u prerađivačkoj industriji 17 odsto i u sektoru snabdijevanje električnom energijom od 6,9 odsto.

– Realna stopa rasta prometa robe u trgovini na malo iznosila je 6,1 odsto, dok je vrijednost izvršenih građevinskih radova veća za 4,6 odsto u odnosu na I kvartal 2019. Poljoprivreda, mjerena vrijednošću otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, zabilježila je rast od 3,5 odsto u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti kvartal prethodne- pojasnili sui z statistike.

Prihodi u turizmu su u prvom kvartalu pali 4,9 odsto i prema podacima Centralne banke iznosili su 45 miliona eura, što je za 2 miliona eura manje u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

– U prvom kvartalu zabilježen je i značajan pad broja prevezenih putnika na aerodromima od odsto. kao i pad broja dolazaka turista od 26,3 odsto i pad broja noćenja turista od 18,7 odsto u kolektivnom smještaju- objasnili sui z Monstata.

Ako proizvodnju sagledamo sa stanovišta tražnje odnosno potrošnje, preliminarni podaci za prvi kvartal 2020. Pojašnjavaju statističari, pokazuju da je međunarodna tražnja ostala gotovo na istom nivou.

– Ukupan uvoz robe i usluga povećan je za 0,1 odsto, dok je ukupan izvoz robe i usluga smanjen za -0,9 odsto. Bruto investicije su zabilježile stopu realnog rasta od 2,2 odsto- kažu u statistici.

Pozitivan doprinos rastu BDP-a u tržišnim cijenama dolazi i od naplaćenih poreza (PDV-a, akciza, carina).

– Prema podacima Ministarstva finansija porezi su naplaćeni u iznosu od 198,2 miliona eura, što je povećanje za 6 odsto. Prosječna neto zarada u I kvartalu iznosila je 524 eura i u odnosu na isti kvartal prethodne godine bila je realno veća za 1,5 odsto- ističu iz Monstata.

Oni podsjećaju da će godišnji podaci BDP-a za 2019. godinu i preliminarni za II kvartal 2020. titi objavljeni 23. septembra.

Tagovi: crnogorski BDP, crnogorska ekonomija, Crna Gora, Monstat
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE