GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crnogorski turistički prihod srušen 96%

Crnogorski turistički prihod srušen 96%
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2020 / 19:24
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Prihod od turizma u julu u Crnoj Gori će biti oko 10 miliona eura, a istog mjeseca prošle godine taj iznos je bio 280 miliona, što je pad za oko 96 posto, procjena je turističkog sektora dok se čeka na zvanični rezultat.

Prema informacijama iz turističkog sektora, broj turista manji je za oko 92 posto, broj noćenja po turisti smanjen je sa 6,5 dana na četiri, a prosječna dnevna potrošnja turiste sa 77 na manje od 50 eura.

Prošle godine je u julu u svim vidovima smještaja ostvareno oko 3,7 miliona noćenja, dok će ove godine to biti svega oko 200.000.

Broj noćenja je opao, kako objašnjavaju u turističkom sektoru, jer značajan procenat čine domaći gosti koji u hotele često dođu samo na produženi vikend.

Pad potrošnje se bilježi i zbog većeg učešća domaćih gostiju koji su slabije platežne moći od stranaca.

Većina luksuznih hotela, gdje su gosti na smještaj i ostale usluge dnevno trošili i hiljadu eura i time dizali prosjek, sada nisu ni otvoreni.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije i usljed borbe protiv širenja epidemije virusa korona, ništa bolje se ne očekuje ni u augustu u kojem je prošle godine bilo oko 4,2 miliona noćenja sa ukupnih prihodom od oko 320 miliona eura.

Vlada je, prema rebalansu državnog budžeta, očekivala da će ove godine prihodi od turizma iznositi oko 650 miliona eura, u odnosu na prošlogodišnju cifru od 1,1 milijardu. Taj pad od oko 450 miliona eura već je evidentiran.

Turistički prihodi u aprilu i maju pali su za oko 80 miliona eura, u junu za oko 100 miliona, dok će minus u julu iznositi oko 270 miliona eura.

Tagovi: crnogorski turizam, koronakriza, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE