GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DBRS Morningstar potvrdio visoki kreditni rejting Slovenije

DBRS Morningstar potvrdio visoki kreditni rejting Slovenije
REJTING
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2021 / 17:22
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Agencija za kreditni rejting DBRS Morningstar potvrdila je slovenski kreditni rejting s A (visokim) i stabilnim izgledima. Prema Ministarstvu financija, ovo je novi dokaz da Slovenija ostaje zemlja od povjerenja, unatoč teškoj situaciji zbog pandemije.

Agencija sa sjedištem u kanadskom Torontu izdala je posljednju slovensku kreditnu ocjenu u kolovozu prošle godine. Sada potvrdu ove procjene pripisuje vjerodostojnom okviru makroekonomske politike, prema ministarstvu financija.

Agencija napominje da je pandemija smanjila gospodarstvo i pogoršala javne financije, ali priznaje da Slovenija ima dovoljno kapaciteta za podupiranje gospodarstva bez trajnih negativnih posljedica po kreditnu sposobnost, jer je u krizu ušla s viškom opće države.

"Kreditna sposobnost slovenske države proizlazi iz relativno bogatog gospodarstva s visokom dodanom vrijednošću, učinkovitog upravljanja javnim dugom, dobro osmišljenog fiskalnog okvira i članstva u europskim institucijama", ministarstvo je saželo nalaze DBRS Morningstar.

Agencija priznaje da je Slovenija u prošlosti bila jedna od najbržih zemalja eurozone u smanjenju deficita i duga opće države. Uz to, zemlja ima stabilan institucionalni okvir. DBRS Morningstar očekuje nastavak gospodarskog zamaha ove godine na razinu prije krize, ali demografski će trendovi imati značajan utjecaj na strukturu javne potrošnje.

Od izbijanja pandemije covida-19 prošle godine, slovensku kreditnu ocjenu potvrdile su dvije najveće svjetske agencije za kreditni rejting, a to su S&P s AA- (stabilni izgledi) i Fitch s A (stabilni izgledi). Agencija za kreditni rejting Moody's podigla je 2. listopada slovenski dugoročni kreditni rejting s Baa1 na A3 sa stabilnim izgledima.

Tagovi: DBRS Morningstar, kreditni rejting Slovenije, slovenska ekonomija
PROČITAJ I OVO
HUP protiv zabrane rada nedjeljom
STAVOVI
HUP protiv zabrane rada nedjeljom
ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) u petak su, vezano uz najavu ograničenja rada trgovina nedjeljom, kazali da trgovci nemaju ujedinjen stav o tome, ali svi smatraju da pandemija nije dobar trenutak za zabrane rada u bilo kojem smislu, jer se trgovina još oporavlja od zatvaranja i pada prodaje.
OVI indeks: Potražnja za radom u travnju na oko 90 posto pretpandemijske razine
TRŽIŠTE RADA
OVI indeks: Potražnja za radom u travnju na oko 90 posto pretpandemijske razine
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za travanj pokazuje da je potražnja za radom višestruko veća u odnosu na isti mjesec prošle godine i da je na približno 90 posto pretpandemijske razine, kada se uspoređuje s OVI indeksom iz travnja 2019. godine, objavio je Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Zalihe industrijskih proizvoda porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini
TREND
Zalihe industrijskih proizvoda porasle na mjesečnoj i godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine bile su 5,3 posto veće u odnosu na prethodni mjesec te 5,2 posto veće u usporedbi sa zalihama na kraju ožujka lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Investicijski sporazum EU-Kina zasad na ledu
BLOKADA
Investicijski sporazum EU-Kina zasad na ledu
BRUXELLES - Nakon Europskog parlamenta i Europska komisija je odbacila daljnji rad na Sporazumu o investicijama s Kinom. Prvo bi sankcije trebale biti ukinute. Jedna nova strategija možda pomogne.
Maloprodaja u EU: Uzlet u Sloveniji, najveći pad u Hrvatskoj
TRGOVINA NA MALO
Maloprodaja u EU: Uzlet u Sloveniji, najveći pad u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska je u ožujku bilježila najveći pad prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini među zemljama EU-a dok je na razini Unije promet osjetno usporio, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE