GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

de Guindos: Recesija neće sama po sebi zaustaviti inflaciju u eurozoni

de Guindos: Recesija neće sama po sebi zaustaviti inflaciju u eurozoni
ECB
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.09.2022 / 15:21
Autor: SEEbiz / H
KOELN - Eurozona bi zbog pojačanih rizika mogla ove zime kliznuti u recesiju, ali ona neće sama po sebi zauzdati inflaciju, upozorio je dužnosnik Europske središnje banke (ECB) Luis de Guindos, naglasivši da banka mora ustrajati u strožoj monetarnoj politici.

Visoki troškovi energije i prekid isporuka ruskog plina pritisnuli su rast gospodarstva, povećavajući rizik od racioniranja potrošnje energije tijekom zime. Visoki računi financijski pogađaju kućanstva i tvrtke koje smanjuju potrošnju.

"Tržišta vjeruju da će usporavanje gospodarstva samo po sebi smanjiti inflaciju", rekao je u srijedu na konferenciji u Njemačkoj potpredsjednik ECB-a.

"To, zapravo,... nije točno. I monetarna politika mora odigrati svoju ulogu", naglasio je Guindos.

Najnoviji ekonomski podaci ukazuju na značajno usporavanje gospodarstva i pretežu rizici koji bi značili slabije izglede za gospodarstvo ove zime od stagnacije koju ECB trenutno prognozira, upozorio je de Guindos.

Naglasio je i da je inflacija trenutno "vrlo, vrlo" visoka i da prijeti opasnost da bi se mogla dulje vrijeme zadržati na neugodno visokim razinama ako se rat u Ukrajini oduži.

ECB je obećao da će nastaviti podizati kamatne stope na idućim sjednicama, a tržišta očekuju da će kamatna stopa na prekonoćne depozite banaka do proljeća biti podignuta sa sadašnjih 0,75 posto na više od 2,5 posto, navodi Reuters.

Godišnja inflacija potrošačkih cijena u eurozoni u kolovozu je dosegnula rekordnih 9,1 posto, pokazale su nedavne procjene europskog statističkog ureda Eurostata.

Na sjednici početkom rujna ECB je ponovno podigao projekcije inflacije u ovoj godini, sa 6,8 na 8,1 posto. Znatnije je podigao i procjenu inflacije u idućoj godini, s 3,5 na 5,5 posto.

Tek u 2024. trebala bi se spustiti na 2,3 posto, pokazale su ECB-ove rujanske projekcije, što bi značilo da bi se približila razini koju cilja ECB, od dva posto u srednjoročnoj perspektivi.

"Na idućih nekoliko sastanaka Upravno vijeće očekuje daljnje povećanje kamatnih stopa kako bi prigušilo potražnju i zaštitilo se od rizika trajnog povećanja inflacijskih očekivanja", objavio je ECB-a nakon sjednice 8. rujna.

Tagovi: Luis de Guindos, Europska središnja banka
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE