GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deset najvećih svjetskih ekonomija prije pandemije i sada

Deset najvećih svjetskih ekonomija prije pandemije i sada
RANGIRANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2021 / 20:25
Autor: SEEbiz / Tanjug
NEW YORK - Pandemija covid-19 poljuljala je ljestvicu najvećih svjetskih ekonomija, gurnuvši mnoge zemlje u najgoru ekonomsku recesiju u novijoj povijesti.

Sjedinjene Države, Kina, Japan i Njemačka i dalje se nalaze među prva četiri kao najveća svjetska gospodarstva, dok su neka gospodarstva napredovala ili pala na ljestvici kao rezultat pandemije, a jedna je zemlja ispala iz prvih 10, pokazuje analiza CNBC-a na temelju ekonomskih projekcija Međunarodnog monetarnog fonda.

Američka TV postaja usporedila je zemlje prema nominalnom bruto domaćem proizvodu iz 2019. godine, izraženom u dolarima, s procjenama BDP-a za prošlu godinu iz izvještaja MMF-a World Economic Outlook.

Nominalni BDP procjenjuje tržišnu vrijednost svih gotovih proizvoda i usluga proizvedenih u jednom gospodarstvu za godinu dana, ali ne uzima u obzir trendove inflacije i stoga može precijeniti ili podcijeniti stvarnu ekonomsku vrijednost, napominje se u dodatku.

Sjedinjene Države zadržale su vodeću poziciju na listi 10 najboljih svjetskih ekonomija, s tim da je njihov nominalni BDP prošle godine pao na 20,9 bilijuna dolara sa 21,4 bilijuna prethodne godine.

Suprotno tome, drugoplasirana Kina prošle je godine nominalni BDP porastao na 14,7 bilijuna dolara sa 14,3 bilijuna dolara godinu ranije.

Japan je ostao treće najveće gospodarstvo na svijetu u 2020. godini s BDP-om procijenjenim na 5,0 bilijuna dolara (5,1 bilijun dolara u 2019. godini), dok je Njemačka zauzela četvrto mjesto čije je gospodarstvo zadržalo vrijednost od 3,8 bilijuna dolara.

Indija, peto najveće svjetsko gospodarstvo u 2019. godini, pala je prošle godine na šesto mjesto iza Ujedinjenog Kraljevstva, premda usporedni podaci pokazuju da je BDP obje zemlje pao s razine od 2,8 bilijuna dolara prije dvije godine na 2,7 bilijuna dolara prošle godine.

Sedmu poziciju i dalje drži Francuska s nominalnim BDP-om od gotovo 2,6 bilijuna dolara (2,7 bilijuna dolara u 2019. godini), a osma je Italija s vrijednošću gospodarstva od približno 1,9 bilijuna dolara u 2019. godini.

Brazil, koji je bio deveto najveće globalno gospodarstvo u 2019. godini, ispao je iz prvih deset, ustupajući mjesto Kanadi, čiji je BDP prošle godine procijenjen na 1,6 bilijuna dolara (1,7 bilijuna lani). Među deset najvećih ekonomija ušla je Južna Koreja s BDP-om od 1,6 bilijuna dolara u 2020. godini.

Tagovi: deset najvećih svjetskih ekonomija, globalna ekonomija, kineska ekonomija, američka ekonomija, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Stabilizacija europske industrijske proizvodnje u ožujku; Hrvatska iznad prosjeka
TREND
Stabilizacija europske industrijske proizvodnje u ožujku; Hrvatska iznad prosjeka

BRUXELLES - Europska industrijska proizvodnja stabilizirala se u ožujku, nakon pada u prethodnom mjesecu, dok je u Hrvatskoj rasla ravnomjernim tempom, znatno snažnijim od prosjeka Unije, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

EK: Hrvatski BDP među najbrže rastućima u EU
PROGNOZE
EK: Hrvatski BDP među najbrže rastućima u EU
BRUXELLES - Europska komisija u srijedu je u proljetnim ekonomskim prognozama blago smanjila procjenu rasta hrvatskog gospodarstvo za ovu godinu na 5 posto, ali i znatno povećala procjenu za iduću godinu, na 6,1 posto, kada će hrvatski BDP premašiti razinu od prije krize izazvane pandemijom.
Europska komisija uvodi zabranu plaćanja većih iznosa gotovinom
KONTROVERZE
Europska komisija uvodi zabranu plaćanja većih iznosa gotovinom
BRUXELLES - Europska komisija u srpnju bi trebala predstaviti novi paket zakona za spriječavanje pranja novca čija će glavna odrednica biti zabrana plaćanja gotovinom.
NBS: Bruto devizne rezerve na kraju aprila pale na 14 milijardi evra
REZERVE
NBS: Bruto devizne rezerve na kraju aprila pale na 14 milijardi evra
BEOGRAD - Na kraju aprila bruto devizne rezerve su bile niže za 278,1 milion evra u odnosu na kraj prethodnog meseca, što je rezultat prvenstveno odliva po osnovu plaćanja obaveza države .
AmCham: Privreda se oporavlja brže nego što smo očekivali
OPORAVAK
AmCham: Privreda se oporavlja brže nego što smo očekivali
BEOGRAD – Primetan je optimizam u procenama za 2021. godinu kompanija članica AmCham-a zahvaljujući oporavku svetske privrede i fiskalnim i monetarnim podsticajima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE