GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deset najvećih svjetskih ekonomija prije pandemije i sada

Deset najvećih svjetskih ekonomija prije pandemije i sada
RANGIRANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2021 / 20:25
Autor: SEEbiz / Tanjug
NEW YORK - Pandemija covid-19 poljuljala je ljestvicu najvećih svjetskih ekonomija, gurnuvši mnoge zemlje u najgoru ekonomsku recesiju u novijoj povijesti.

Sjedinjene Države, Kina, Japan i Njemačka i dalje se nalaze među prva četiri kao najveća svjetska gospodarstva, dok su neka gospodarstva napredovala ili pala na ljestvici kao rezultat pandemije, a jedna je zemlja ispala iz prvih 10, pokazuje analiza CNBC-a na temelju ekonomskih projekcija Međunarodnog monetarnog fonda.

Američka TV postaja usporedila je zemlje prema nominalnom bruto domaćem proizvodu iz 2019. godine, izraženom u dolarima, s procjenama BDP-a za prošlu godinu iz izvještaja MMF-a World Economic Outlook.

Nominalni BDP procjenjuje tržišnu vrijednost svih gotovih proizvoda i usluga proizvedenih u jednom gospodarstvu za godinu dana, ali ne uzima u obzir trendove inflacije i stoga može precijeniti ili podcijeniti stvarnu ekonomsku vrijednost, napominje se u dodatku.

Sjedinjene Države zadržale su vodeću poziciju na listi 10 najboljih svjetskih ekonomija, s tim da je njihov nominalni BDP prošle godine pao na 20,9 bilijuna dolara sa 21,4 bilijuna prethodne godine.

Suprotno tome, drugoplasirana Kina prošle je godine nominalni BDP porastao na 14,7 bilijuna dolara sa 14,3 bilijuna dolara godinu ranije.

Japan je ostao treće najveće gospodarstvo na svijetu u 2020. godini s BDP-om procijenjenim na 5,0 bilijuna dolara (5,1 bilijun dolara u 2019. godini), dok je Njemačka zauzela četvrto mjesto čije je gospodarstvo zadržalo vrijednost od 3,8 bilijuna dolara.

Indija, peto najveće svjetsko gospodarstvo u 2019. godini, pala je prošle godine na šesto mjesto iza Ujedinjenog Kraljevstva, premda usporedni podaci pokazuju da je BDP obje zemlje pao s razine od 2,8 bilijuna dolara prije dvije godine na 2,7 bilijuna dolara prošle godine.

Sedmu poziciju i dalje drži Francuska s nominalnim BDP-om od gotovo 2,6 bilijuna dolara (2,7 bilijuna dolara u 2019. godini), a osma je Italija s vrijednošću gospodarstva od približno 1,9 bilijuna dolara u 2019. godini.

Brazil, koji je bio deveto najveće globalno gospodarstvo u 2019. godini, ispao je iz prvih deset, ustupajući mjesto Kanadi, čiji je BDP prošle godine procijenjen na 1,6 bilijuna dolara (1,7 bilijuna lani). Među deset najvećih ekonomija ušla je Južna Koreja s BDP-om od 1,6 bilijuna dolara u 2020. godini.

Tagovi: deset najvećih svjetskih ekonomija, globalna ekonomija, kineska ekonomija, američka ekonomija, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
AmCham: Privreda se oporavlja brže nego što smo očekivali
OPORAVAK
AmCham: Privreda se oporavlja brže nego što smo očekivali
BEOGRAD – Primetan je optimizam u procenama za 2021. godinu kompanija članica AmCham-a zahvaljujući oporavku svetske privrede i fiskalnim i monetarnim podsticajima.
Lane: Oporavak bi mogao biti dug
OPORAVAK
Lane: Oporavak bi mogao biti dug
PARIZ - Pad gospodarstva uslijed pandemije koronavirusa neće biti onoliko dubok koliki je bio nakon bankarske krize 2008. godine, ali bi oporavak mogao biti prilično dug, rekao je glavni ekonomist Europske središnje banke (ECB) Philip Lane u intervjuu za pariški Le Monde.
MAT: U Srbiji u martu industrijska proizvodnja veća 6,1 odsto
TREND
MAT: U Srbiji u martu industrijska proizvodnja veća 6,1 odsto
BEOGRAD - Industrijska poizvodnja u Srbiji je u martu ove godine međugodišnje povećana za 6,1 odsto, proizvodnja prerađivačke industrije za 6,5 odsto, elektroprivrede za pet, a rudarstva za 5,7 odsto, navodi se u najnovijem broju mesečnika Makroekonomske analize i trendovi (MAT).
HZZ: Krajem travnja 148.744 nezaposlene osobe
TRŽIŠTE RADA
HZZ: Krajem travnja 148.744 nezaposlene osobe

ZAGREB - Krajem travnja u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje (HZZ) registrirane su bile 148.744 nezaposlene osobe, što je na mjesečnoj razini pad za 4,4 posto, a po prvi put u nešto više od godinu dana nezaposlenost je pala i na godišnjoj razini, i to za 6,6 posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podatci HZZ-a.

Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa dva posto veća nego 2019.
RAČUNI
Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa dva posto veća nego 2019.
ZAGREB - U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan vrijednost računa povećana je za 27 posto u odnosu na usporedivi tjedan prošle godine, a za dva posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE