GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Devizne rezerve NBS 13,45 milijardi evra na kraju februara

Devizne rezerve NBS 13,45 milijardi evra na kraju februara
REZERVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2020 / 17:59
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su 13,45 milijardi evra na kraju februara 2020. godine, saopšteno je iz NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 182 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju februara iznosile su 11,37 milijardi evra.

Bruto devizne rezerve su na kraju februara bile niže za 235,6 miliona evra u odnosu na januar, u najvećoj meri zbog neto razduženja države po osnovu deviznih hartija od vrednosti emitovanih na međunarodnom i domaćem finansijskom tržištu i deviznih kredita, u ukupnom iznosu od 184,2 miliona evra, što je doprinelo smanjenju javnog duga.

Pored toga, u februaru je isplaćena prva serija obveznica (10,9 miliona evra) na ime neisplaćene devizne štednje građana iz bivših republika SFRJ.

Neto prilivi ostvareni po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima (ukupno 32,3 miliona evra), uz pozitivan neto tržišni efekat (53,3 miliona evra), u značajnoj meri pokrili su neto odlive iz deviznih rezervi po osnovu aktivnosti NBS na međubankarskom deviznom tržištu (65 miliona evra) i drugim osnovima (61,1 milion evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 484,6 miliona evra i bio je za 133,7 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1,10 milijardi evra.

U februaru, kao i od početka ove godine, vrednost dinara gotovo je nepromenjena u odnosu na evro. Narodna banka Srbije je, u ambijentu prisutnih potencijalno izraženijih deprecijacijskih pritisaka, na međubankarskom deviznom tržištu u februaru neto prodala 65 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Tagovi: devizne rezerve NBS, Narodna banka Srbije, devizne rezerve
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE