GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Devizne rezerve Srbije 13,69 mlrd evra na kraju januara

Devizne rezerve Srbije 13,69 mlrd evra na kraju januara
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2020 / 20:27
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju januara 2020. godine iznosile su 13,694 milijardi evra, što je za 316 miliona evra više u odnosu na decembar 2019. godine.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 186 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, saopšteno je iz NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju januara iznosile su 11,64 milijardi evra, što je za 199 miliona evra više u odnosu na kraj prošle godine.

Januarski iznosi bruto i neto deviznih rezervi NBS predstavljaju novi rekordni nivo od 2000. godine, otkad se na ovaj način prate podaci.

Povećanje bruto deviznih rezervi u januaru je rezultat neto priliva i po osnovu deviznih transakcija (ukupno 153,9 miliona evra) i po osnovu pozitivnog tržišnog efekta (162,1 miliona evra).

Neto prilivi u januaru ostvareni su po osnovu devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka (90,1 milion evra), aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu s kraja prošle godine i u januaru tekuće godine (ukupno 45 miliona evra), efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima (ukupno neto 18,8 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u januaru iznosio je 618,3 miliona evra i bio je za 121,3 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U januaru vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, a NBS je na međubankarskom deviznom tržištu kupila 15 miliona evra.

Tagovi: devizne rezerve Srbije, Narodna banka Srbije
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE