GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Devizne rezerve Srbije u novembru pale na 12,8 milijardi evra

Devizne rezerve Srbije u novembru pale na 12,8 milijardi evra
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2020 / 17:15
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju novembra 12,8 milijardi evra, i niše su za 206,6 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca, saopštila je NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 134 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju novembra su iznosile 10,5 milijardi evra.

Iz centralne banke ističu da su devizne transakcije u novembru imale pozitivan neto efekat od ukupno 23,8 miliona evra, odnosno da su prilivi bili veći od odliva, najviše zahvaljujući aktivnostima NBS na domaćem deviznom tržištu, a da je mesečno smanjenje ukupnog nivoa rezervi u celosti rezultat negativnog neto efekta tržišnih kretanja u iznosu od 230,4 miliona evra.

Prilivi u devizne rezerve tokom novembra po osnovu aktivnosti NBS na domaćem deviznom tržištu, od 158,0 miliona evra, u celosti su pokrili neto odlive po osnovu deviznih obaveza države (143,7 miliona evra).

Neto prilivi po osnovu efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, i drugim osnovima iznosili su ukupno 54,8 miliona evra, i bili su više nego dovoljni da pokriju neto odlive po osnovu devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i drugim osnovima (ukupno 45,3 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio je 558,4 miliona evra i bio je za 66,2 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U periodu januar-novembar ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5.872,2 miliona evra.

Kao i od početka ove godine, u novembru je vrednost dinara prema evru gotovo nepromenjena. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u novembru neto kupila 115 miliona evra.

Posmatrano od početka godine, Narodna banka Srbije je radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, a u uslovima znatno pojačane globalne neizvesnosti usled krize izazvane pandemijom, neto prodala 1,62 milijarde evra, navodi se u saopštenju.

Tagovi: devizne rezerve Srbije, Narodna banka Srbije, Jorgovanka Tabaković
PROČITAJ I OVO
MMF potvrdio rast srpskog BDP od 6,5%
RAST
MMF potvrdio rast srpskog BDP od 6,5%
WASHINGTON – Misija Međunarodnog monetarnog fonda održala je produktivne razgovore sa srpskim vlastima o politikama za završetak prve revizije u okviru Instrumenta za koordinaciju politike, objavio je MMF i potvrdio prognozu te međunarodne finansijske institucije da će srpski BDP ove godine iznositi 6,5 odsto.
Zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog stupa
MIROVINE
Zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog stupa
ZAGREB - Gotovo dvadeset godina od početka mirovinske reforme u kojoj je dio mirovinskih doprinosa usmjeren u drugi stup, i dalje traju rasprave je li se pravilno postupilo, piše u subotu Večernji list, navodeći da zbog starenja stanovništva ne možemo bez drugog mirovinskog stupa.
Vladajuća japanska stranka definirala agendu za ekonomsku sigurnost zemlje
AGENDA
Vladajuća japanska stranka definirala agendu za ekonomsku sigurnost zemlje
TOKIO - Glavni tajnik japanske vladajuće Liberalne demokratske stranke (LDP) Akira Amari u subotu je izložio politiku nove japanske vlade o ekonomskoj sigurnosti, koja je fokusirana na dva stupa - "stratešku autonomnost i stratešku neophodnost".
Švicarska otvara svoje tržište rada za državljane RH od 1. siječnja 2022.
OTVARANJE
Švicarska otvara svoje tržište rada za državljane RH od 1. siječnja 2022.
ZAGREB - Švicarska s početkom 2022. godine otvara svoje tržište rada za radnike iz Hrvatske te će se oni izjednačiti s drugim državljanima zemalja članica Europske unije, objavljeno je u petak na službenim stranicama švicarskog predsjedništva.
Covid i problemi u nabavi zakočili ekonomiju eurozone u listopadu
KOČNICA
Covid i problemi u nabavi zakočili ekonomiju eurozone u listopadu
LONDON - Gospodarstvo eurozone usporilo je u listopadu pod pritiskom problema u nabavnim lancima i tvrdokornog širenja covida 19 koje je pogodilo turizam i putovanja, pokazalo je u petak istraživanje londonske tvrtke Markit.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE