GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dimon: U SAD-u izgledno tvrdo prizemljenje, stagflacija bi bila najgori scenarij

Dimon: U SAD-u izgledno tvrdo prizemljenje, stagflacija bi bila najgori scenarij
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.05.2024 / 07:22
Autor: SEEbiz
ŠANGAJ - Predsjednik i izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon kaže da bi američko gospodarstvo moglo doživjeti "tvrdo prizemljenje".

Kada ga je CNBC-jev Sri Jegarajah upitao o mogućnosti tvrdog slijetanja, Dimon je odgovorio: "Možemo li ga doista vidjeti? Naravno, kako bi netko tko čita povijest mogao reći da nema šanse?”

Izvršni direktor je govorio na JPMorgan Global China Summitu u Šangaju.

Dimon je rekao da će najgori ishod za američko gospodarstvo biti scenarij "stagflacije", gdje inflacija nastavlja rasti, ali se rast usporava zbog visoke nezaposlenosti.

“Gledam niz ishoda i opet, najgori ishod za sve nas je ono što vi nazivate stagflacijom, višim stopama, recesijom. To znači da će profit poduzeća pasti i da ćemo sve to prebroditi. Mislim, svijet je to preživio, ali samo mislim da su šanse bile veće nego što drugi ljudi misle.”

Međutim, rekao je da je "potrošač još uvijek u dobroj formi" - čak i ako gospodarstvo sklizne u recesiju.

Ukazao je na stopu nezaposlenosti koja je ispod 4 posto već oko dvije godine, dodajući da plaće, cijene stanova i dionica rastu.

Ipak, Dimon je istaknuo da su razine povjerenja potrošača niske.

“Čini se da je to uglavnom zbog inflacije...Dodatni novac od Covida se smanjuje. Još uvijek je tu, znate, u donjih 50% nekako je nestalo. Tako da ću to nazvati normalnim, a ne lošim.”

Zapisnik sa sastanka Fed-a u svibnju objavljen u srijedu pokazao je da su kreatori politike postali zabrinutiji zbog inflacije, a članovi Saveznog odbora za otvoreno tržište naznačili su da im nedostaje povjerenja u ublažavanje monetarne politike i smanjenje kamata.

Tagovi: dimon, stagflacija, amerika, ekonomija
PROČITAJ I OVO
Sedam članica EU-a mora smanjiti zaduženost
DUG
Sedam članica EU-a mora smanjiti zaduženost
BRUXELLES - Francuska, Italija, Belgija, Poljska, Mađarska, Slovačka i Malta imaju previše dugova ustvrđuje Europska komisija, ali ne zahtijeva od njih strogu štednju. Sedam dužnika EU-a najprije će dobiti savjete.
Ifo poboljšao prognozu rasta njemačke ekonomije
BOLJE PROGNOZE
Ifo poboljšao prognozu rasta njemačke ekonomije
BERLIN - Njemačko će gospodarstvo ove godine porasti za 0,4 posto, procjenjuje münchenski institut za ekonomska istraživanja Ifo u najnovijoj gospodarskoj prognozi, nakon što je prije za Njemačku predviđao rast od 0,2 posto. Za 2025. institut je zadržao prognozu rasta od 1,5 posto.
Realne prosječne plaće rastu, ali to ima i negativne strane
ZARADE
Realne prosječne plaće rastu, ali to ima i negativne strane
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u travnju je nastavljen i nominalan i realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Slovenski BDP šest puta veći nego u trenutku osamostaljenja
USPOREDBE
Slovenski BDP šest puta veći nego u trenutku osamostaljenja
LJUBLJANA - Za nadolazeći Dan državnosti, Statistički ured Republike Slovenije (Surs) pripremio je pregled podataka o stanju u Sloveniji u usporedbi s 1991. u vrijeme osamostaljenja.
Želite raditi isključivo od kuće? Ovo je idealna zemlja za vas
POSLOVI
Želite raditi isključivo od kuće? Ovo je idealna zemlja za vas
BERLIN - Poslovi koji nude priliku za rad od kuće procvjetali su u Njemačkoj tijekom pandemije, ali su nastavili rasti čak i nakon toga, prema analizi Zaklade Bertelsmann objavljenoj u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE