GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina

Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2024 / 08:26
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.

"Da, mislim da postoji šansa da se to opet dogodi", rekao je tijekom nastupa u utorak u Ekonomskom klubu New Yorka.

Gospodarstvo je u tom problematičnom desetljeću bilo ograničeno stagflacijom, kombinacijom niskog rasta i visoke inflacije, a Dimon je rekao da takav rizik ponovno postoji.

"Brinem se da više liči na '70-e nego što smo vidjeli prije", dodao je tijekom sesije pitanja i odgovora s Marie-Josée Kravis, predsjednicom Muzeja moderne umjetnosti i suprugom suosnivača KKR-a Henryja Kravisa.

"Postoje okolnosti u kojima će izgledati više poput 70-ih nego onoga što smo imali zadnjih 20 godina."

Izvršni direktor najveće američke banke već mjesecima upozorava na brojne rizike za otpornu američku ekonomiju koji bi mogli dovesti do "stabilnije inflacije i viših stopa nego što tržišta očekuju", kako je rekao u pismu dioničarima od 8. travnja.

Dužnosnici Federalnih rezervi podržali su to stajalište prošlog tjedna kada su predsjednik Fed-a Jerome Powell i nekoliko njegovih kolega odstupili od ranijih uvjeravanja o smanjenju stopa i jasno dali do znanja da će stope vjerojatno ostati povišene dulje nego što se očekivalo zbog toplijih nego što se očekivalo inflacija.

Dimon je u svom pismu od 8. travnja rekao da je banka spremna za kamatne stope "od 2% do 8% ili čak više" — i ponovio je to predviđanje u utorak.

"I mi bismo se nosili sa stagflacijom", dodao je.

Ranije ovog mjeseca JPMorgan je izvijestio o rezultatima prvog tromjesečja koji su pokazali da više kamatne stope predstavljaju veći izazov čak i za najveću banku u zemlji.

Unatoč objavi dobiti koja je porasla za 6% u odnosu na prethodnu godinu, nadmašivši očekivanja analitičara, banka je rekla da je ključni izvor prihoda poznat kao neto prihod od kamata bio manji od očekivanog u prethodnom kvartalu.

Tagovi: dimon, jpmorgan, inflacija
PROČITAJ I OVO
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
TRENDOVI
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine na mjesečnoj su razini bile manje za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini smanjene za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije
CIJENE
Početak turističke sezone prijeti novom intenziviranju inflacije
ZAGREB - U Hrvatskoj i dalje rastu cijene roba i usluga – istina rastu i plaće, ali ne posustaje inflacija koja iznosi 3,7 posto.
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
STANDARD
Projekcije MMF-a: Slovenija će do 2029. prestići Italiju po kupovnoj moći
LJUBLJANA - Prema posljednjim projekcijama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Slovenija će do 2029. godine - s obzirom na očekivanu razliku u stopama gospodarskog rasta - po BDP-u po stanovniku prema kupovnoj moći prestići Italiju i znatno se približiti Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuska. Po tom pokazatelju već je ispred Grčke, Portugala i Španjolske.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE