GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dramatičan pad potražnje za radnicima na godišnjoj razini

Dramatičan pad potražnje za radnicima na godišnjoj razini
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2020 / 16:01
Autor: SEEbiz

ZAGREB – Indeks slobodnih radnih mjesta – OVI indeks u svibnju pokazuje prve naznake oporavka potražnje za radom nakon dramatičnog smanjenja u travnju, ali je razina potražnje još uvijek daleko ispod one prije pandemije koronavirusa, ističu analitičari Ekonomskog insituta, Zagreb (EIZ).

Kako ističu u objavi na internet stranicama EIZ-a, OVI indeks u svibnju pokazuje prve naznake oporavka potražnje za radom koja je dramatično smanjena u travnju zbog prekida ekonomskih aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa.

“Desezonirane vrijednosti indeksa upućuju na rast u odnosu na travanj od 40,6 posto. Ipak, iako se radi o naznakama oporavka, razina potražnje za radom još uvijek je daleko ispod one prije pandemije. Primjerice, u odnosu na svibanj 2019., u svibnju 2020. potražnja za radom bila je manja za 57,4 posto. Kombinacija ova dva pokazatelja ukazuje na to da iako je pandemija popustila i ekonomske aktivnosti se polako vraćaju, čini se da će ipak potrajati da se tržište rada vrati u svoj puni obujam”, smatraju analitičari EIZ-a.

Relativno niska potražnja za radom u odnosu na vrijednosti prije pandemije, kako navode, vidljiva je i kroz pad potražnje za većinom najtraženijih zanimanja – potražnja za radom prodavača, konobara i kuhara pala je za 72, 85 i 74 posto u odnosu na svibanj 2019. godine.

“Slično kao i prošlih mjeseci, izuzetak iz ovih dramatičnih pokazatelja predstavljaju zanimanja vezana uz sanaciju pandemije i zagrebačkog potresa”, naglašavaju iz EIZ-a.

Potkrepljuju to podacima da se u svibnju ove u odnosu na lanjski svibanj traži 57 posto više zidara te 46 posto više medicinskih sestara, dok potražnja za liječnicima i stomatolozima raste za 21 posto.

Gledajući regionalno, sve regije bilježe značajan pad, a najviše južni i sjeverni Jadran, koji u svibnju 2020. u odnosu na isti mjesec prošle godine padaju za 70 i 68 posto, zaključuje se u objavi EIZ-a.

Što je OVI index?

OVI – Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Tagovi: radna snaga, radnici, tržište rada, hrvatsko tržište rada, OVI index
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE