GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dubrovnik: Prihvaćen proračun za 2021. vrijedan 579 milijuna kuna

Dubrovnik: Prihvaćen proračun za 2021. vrijedan 579 milijuna kuna
PRORAČUN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 14:43
Autor: SEEbiz / H
DUBROVNIK - Proračun Dubrovnika za 2021. godinu od 579 milijuna kuna prihvaćen je većinom glasova na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak, a dubrovački gradonačelnik Mato Franković nazvao ga je konzervativnim, ali i uravnoteženim, s naglaskom na razvitak.

Predstavljajući prijedlog glavnoga gradskog financijskog dokumenta za 2021. godinu, Franković je rekao kako velik dio proračuna čini novac iz Europske unije, a ako se ostvari očekivana turistička sezona, trebao bi biti još i veći.

„Danas smo dobili vijest da je projekt Aglomeracija Dubrovnik, vrijedan 900 milijuna kuna, dobio 'zeleno svjetlo' Europske komisije. Ova gradska uprava iz fondova Europske unije povukla je više od milijarde kuna, dakle dva gradska proračuna“, istaknuo je Franković i dodao kako je Grad Dubrovnik na program „Otpornost i oporavak“ prijavio projekte vrijedne 683 milijuna kuna.

Napomenuo je kako je Grad Dubrovnik u vremenu krize gospodarstvenicima 'oprostio' 37 milijuna kuna za najam gradskih prostorija i površina.

Oporbeni vijećnik Jadran Barač (SDP) nazvao je proračun "lijepim željama".

„Jedno je biti optimističan, ali netko treba suočiti javnost sa stvarnim stanjem. Opasne su izjave gradonačelnika o nastavku projekata i novim zaduženjima. Građane očekuju novi porezi i ovrhe i treba braniti najosjetljiviji socijalni status građana, trenutnu cijenu vrtića i komunalnih usluga, a sve ostalo postaje luksuz“, rekao je Barač i dodao kako treba zaustaviti sve projekte koji se mogu odgoditi, a bit će potrebno i smanjiti plaće.

Vijećnik Miho Obradović (HNS) proračun je usporedio s bajkom "Carevo novo ruho".

„Proračun je nestvaran. Gradonačelniče, možete ga jedino braniti tezom da su svi koji ne podrže proračun protiv Grada. Projekti koje nam predstavljate su već trebali biti gotovi. Azil za životinje obećali ste kroz 90 dana, a prošlo je 900 dana“, rekao je Obradović.

Nikša Selmani (Srđ je Grad) također je postavio pitanje o realnosti proračuna i njegovoj opravdanosti jer nije jasno na temelju kojih se pokazatelja očekuje prihod od 72 milijuna kuna od gradskih zidina i dubrovačke kartica.

Maro Kristić (Most) nazvao je proračun predizbornim, a suočavanje s problemima i bolni rezovi, dodao je, slijedit će nakon lokalnih izbora u svibnju 2021.

Inače, proračun za 2021. godinu manji je oko 200 milijuna kuna od proračuna za 2020. prije rebalansa, koji je iznosio oko 770 milijuna kuna.

Tagovi: dubrovački proračun, Aglomeracija Dubrovnik, fondovi EU, Mato Franković, Miho Obradović
PROČITAJ I OVO
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE