GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dubrovnik: Prihvaćen proračun za 2021. vrijedan 579 milijuna kuna

Dubrovnik: Prihvaćen proračun za 2021. vrijedan 579 milijuna kuna
PRORAČUN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 14:43
Autor: SEEbiz / H
DUBROVNIK - Proračun Dubrovnika za 2021. godinu od 579 milijuna kuna prihvaćen je većinom glasova na sjednici Gradskog vijeća u ponedjeljak, a dubrovački gradonačelnik Mato Franković nazvao ga je konzervativnim, ali i uravnoteženim, s naglaskom na razvitak.

Predstavljajući prijedlog glavnoga gradskog financijskog dokumenta za 2021. godinu, Franković je rekao kako velik dio proračuna čini novac iz Europske unije, a ako se ostvari očekivana turistička sezona, trebao bi biti još i veći.

„Danas smo dobili vijest da je projekt Aglomeracija Dubrovnik, vrijedan 900 milijuna kuna, dobio 'zeleno svjetlo' Europske komisije. Ova gradska uprava iz fondova Europske unije povukla je više od milijarde kuna, dakle dva gradska proračuna“, istaknuo je Franković i dodao kako je Grad Dubrovnik na program „Otpornost i oporavak“ prijavio projekte vrijedne 683 milijuna kuna.

Napomenuo je kako je Grad Dubrovnik u vremenu krize gospodarstvenicima 'oprostio' 37 milijuna kuna za najam gradskih prostorija i površina.

Oporbeni vijećnik Jadran Barač (SDP) nazvao je proračun "lijepim željama".

„Jedno je biti optimističan, ali netko treba suočiti javnost sa stvarnim stanjem. Opasne su izjave gradonačelnika o nastavku projekata i novim zaduženjima. Građane očekuju novi porezi i ovrhe i treba braniti najosjetljiviji socijalni status građana, trenutnu cijenu vrtića i komunalnih usluga, a sve ostalo postaje luksuz“, rekao je Barač i dodao kako treba zaustaviti sve projekte koji se mogu odgoditi, a bit će potrebno i smanjiti plaće.

Vijećnik Miho Obradović (HNS) proračun je usporedio s bajkom "Carevo novo ruho".

„Proračun je nestvaran. Gradonačelniče, možete ga jedino braniti tezom da su svi koji ne podrže proračun protiv Grada. Projekti koje nam predstavljate su već trebali biti gotovi. Azil za životinje obećali ste kroz 90 dana, a prošlo je 900 dana“, rekao je Obradović.

Nikša Selmani (Srđ je Grad) također je postavio pitanje o realnosti proračuna i njegovoj opravdanosti jer nije jasno na temelju kojih se pokazatelja očekuje prihod od 72 milijuna kuna od gradskih zidina i dubrovačke kartica.

Maro Kristić (Most) nazvao je proračun predizbornim, a suočavanje s problemima i bolni rezovi, dodao je, slijedit će nakon lokalnih izbora u svibnju 2021.

Inače, proračun za 2021. godinu manji je oko 200 milijuna kuna od proračuna za 2020. prije rebalansa, koji je iznosio oko 770 milijuna kuna.

Tagovi: dubrovački proračun, Aglomeracija Dubrovnik, fondovi EU, Mato Franković, Miho Obradović
PROČITAJ I OVO
Georgieva poručuje vladama: Molim vas, trošite
PORUKE
Georgieva poručuje vladama: Molim vas, trošite
WASHINGTON - Vlade diljem svijeta trebale bi više trošiti kako bi pomogle oživjeti pandomijom uzdrmana gospodarstva, poručila je u petak čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).
Biden: Ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku
PORUKE
Biden: Ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku
WASHINGTON - U prilikama gospodarske krize "ne možemo si dopustiti da sjedimo prekriženih ruku", istaknuo je u četvrtak budući američki predsjednik Joe Biden iznoseći svoj sveobuhvatni plan gospodarskog oporavka vrijedan 1900 milijarda dolara za pomoć kućanstvima i poduzećima.
Horvat: Za obnovu nakon potresa pribavljeno oko 12 milijardi kuna
OBNOVA
Horvat: Za obnovu nakon potresa pribavljeno oko 12 milijardi kuna
ZAGREB - Neki izvori su poznati, za neke se još borimo. Pribavljeno je oko 12 milijardi kuna - kroz Fond solidarnosti, kroz zajmove Svjetske banke, kroz proračun.
Hrvatska među najmanje pogođenim članicama zbog Brexita
BREXIT
Hrvatska među najmanje pogođenim članicama zbog Brexita
ZAGREB - Hrvatska je jedna od članica EU-a koja je najmanje ekonomski pogođena izlaskom Velike Britanije iz EU-a te stoga može računati na skroman iznos iz fonda za suočavanje s posljedicama Brexita.
Marić: Očekuje se nešto bolji rezultat proračuna u 2020.
OČEKIVANJA
Marić: Očekuje se nešto bolji rezultat proračuna u 2020.
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak kako očekuje nešto bolji rezultat državnog proračuna za 2020. u odnosu na plan, a uz objašnjenje poreznog tretmana donacija za potresom pogođena područja iznio je i podatak da je na računu za donacije dosad prikupljeno 74,7 milijuna kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE