GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dug opće države na 86,1 posto BDP-a

Dug opće države na 86,1 posto BDP-a
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2021 / 07:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u srijedu je objavila konačni podatak o ukupnom dugu opće države na kraju lipnja ove godine, prema kojima je on iznosio 340,8 milijardi kuna ili 86,1 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U odnosu na prethodne podatke, objavljene krajem rujna, ukupni dug opće države sada je nešto veći, dok je njegov udjel u BDP-u niži. Naime prema prethodnim podacima, konsolidirani dug opće države na kraju lipnja bio je 340,6 milijardi kuna, što je činilo 87,4 posto BDP-a.

U usporedbi s krajem lipnja 2020. godine, ukupni dug opće države veći je za 11 milijardi kuna ili za 3,4 posto. Taj prirast duga na godišnjoj razini uzrokovan je porastom unutarnjeg duga za 5,2 milijarde kuna ili 2,4 posto te inozemnog duga za 5,9 milijardi kuna ili 5,2 posto.

Njegov udio u BDP-u krajem lipnja lani iznosio je 82,6 posto, a sada je za 3,5 postotnih bodova veći.

No, u odnosu na kraj drugog tromjesečja ove godine, kada je udjel duga u BDP-u iznosio 90 posto, krajem lipnja taj udjel je bio za 3,9 postotnih bodova niži. U odnosu na prethodno tromjesečje, za unutarnji dug bilježi se rast od 2,7 milijardi kuna ili 1,2 posto, a za inozemni dug pad od 2,4 milijarde kuna ili 2 posto, navodi se u novom HNB-ovom Statističkom priopćenju o dugu opće države za lipanj 2021.

Tagovi: dug opće države, javni dug, obveznice, trezorski zapisi
PROČITAJ I OVO
OECD: Inflacija najveća prijetnja oporavku gospodarstva
PRIJETNJE
OECD: Inflacija najveća prijetnja oporavku gospodarstva
PARIZ - Svjetsko gospodarstvo oporavit će se ove godine od pandemijske krize, prognozirala je u srijedu Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), upozorivši ipak da optimistične izglede može ugroziti dulje razdoblje visoke inflacije.
Izvjesno usporavanje industrijske proizvodnje
OČEKIVANJA
Izvjesno usporavanje industrijske proizvodnje
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u listopadu je u usporedbi sa rujnom 2021. bila viša za 1,9% dok je u odnosu na isti mjesec 2020. obujam industrijske proizvodnje porastao za 2,7%.
Poljska će inflaciju krotiti i nižim PDV-om na grijanje
INFLACIJA
Poljska će inflaciju krotiti i nižim PDV-om na grijanje
VARŠAVA - Poljska će mjerama obuzdavanja inflacije dodati i sniženu stopu PDV-a na grijanje, izjavio je premijer Mateusz Morawiecki.
Plenković: Preusmjeravanje s kriznog upravljanja na konkurentnost i radna mjesta
PRORAČUN
Plenković: Preusmjeravanje s kriznog upravljanja na konkurentnost i radna mjesta
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković predstavio je u srijedu u Saboru prijedlog Državnog proračun za 2022., najvažniji financijski dokument države, istaknuvši kako je glavna zadaća preusmjeravanje s kriznog upravljanja prema konkurentnosti i stvaranju novih radnih mjesta.
Tel Aviv zamijenio Pariz kao najskuplji grad na svijetu
PROMJENE
Tel Aviv zamijenio Pariz kao najskuplji grad na svijetu
LONDON - Najveći izraelski grad Tel Aviv najskuplji je na svijetu, pokazala je analiza koja je objavljena u srijedu u britanskom magazinu "The Economist".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE