GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dug opće države na kraju siječnja 343,3 mlrd. kuna

Dug opće države na kraju siječnja 343,3 mlrd. kuna
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2022 / 16:48
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupno stanje duga svih podsektora opće države (domaća i inozemna komponenta duga središnje države, fondovi socijalne sigurnosti i lokalna država) na kraju siječnja iznosilo je 343,3 mlrd. kuna.

Navedeno stanje predstavlja tzv. Mastrihtški ili EDP dug odnosno bruto nominalni konsolidirani dug bez uključene obračunate neplaćene kamate. U odnosu na kraj 2020. godine, na mjesečnoj razini, dug opće države nije se značajnije mijenjao te je bio tek 0,1% niži u odnosu na kraj prosinca 2021.

Na godišnjoj razini dug opće države bio je viši za 10,9 mlrd. kuna ili 3,3%. Pri tome je doprinos porastu duga opće države u siječnju u odnosu na siječanj godinu ranije došao od obje komponente javnog duga. Inozemna komponenta porasla je 5,9 mlrd. kuna odnosno 5,3% u odnosu na siječanj 2021. godine, dosegnuvši razinu od 117,1 mlrd. kuna. S druge strane, unutarnja komponenta na kraju siječnja iznosila je 226,2 mlrd. kuna te je bila viša 5 mlrd. kuna ili 2,3% godišnje.

U ovoj godini očekujemo nastavak rasta duga opće države u apsolutnom izrazu uslijed rastućih potreba za financiranjem pri čemu prije svega mislimo na pojačane pritiske na strani rashoda proračuna zbog sindikalnih zahtjeva za rastom plaća, u okruženju izraženih inflatornih pritisaka, ali i kao posljedica niza fiskalnih mjera za ublažavanje nepovoljnog utjecaja rasta cijena na potrošače i poduzetnike. Međutim, nastavak oporavka gospodarske aktivnosti, iako sporijom dinamikom, zadržavat će omjer javnog duga u BDP-u na silaznoj putanji i u ovoj i u godinama pred nama. Iako se fiskalni rizici povećavaju, očekujemo zadržavanje manjka opće države na razini od 3% BDP-a.

Paket mjera za ublažavanje utjecaja rasta cijena energije na kućanstva, poduzeća i socijalno ugrožene skupine vrijedan je 4,8 milijardi kuna (od čega se 2,1 milijarda kuna odnosi na proračunske gubitke zbog nižeg PDV-a na pojedine usluge i roba). Ova, i vrlo moguća, nova fiskalna potpora biti će dodatan uteg rashodnoj strani proračuna te očekujemo skori rebalans državnog proračuna.

Tagovi: dug opće države, javni dug, hrvatski javni dug
PROČITAJ I OVO
Milanovićev Ekonomski savjet predložio mjeru pomoći najugroženijima zbog inflacije
PRIJEDLOG
Milanovićev Ekonomski savjet predložio mjeru pomoći najugroženijima zbog inflacije
ZAGREB - Ekonomski savjet predsjednika RH u srijedu je Vladi predložio mjeru za pomoć socijalno najugroženijim skupinama zbog rasta cijena hrane i energije, koja bi se odnosila na oko 785 tisuća građana, uz izdatke na mjesečnoj razini od 25 do oko 30 milijuna kuna.
Promet u europskoj maloprodaji stabilan u svibnju; u Hrvatskoj oporavak
MALOPRODAJA
Promet u europskoj maloprodaji stabilan u svibnju; u Hrvatskoj oporavak
LUXEMBOURG - Promet u maloprodaji EU-a i eurozone stabilizirao se u svibnju nakon pada u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj je zamjetno porastao, pokazale su u srijedu procjene europskog statističkog ureda.
HUP zahvaljuje Mariću na suradnji i otvorenom dijalogu
ZAHVALA
HUP zahvaljuje Mariću na suradnji i otvorenom dijalogu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zahvaljuje potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću na dosadašnjoj suradnji i otvorenom dijalogu koji su u posljednjih šest godina vodili o nizu važnih tema vezanih za hrvatsko gospodarstvo te poziciju poduzetnika i privatnog sektora, a uspješnu suradnju očekuju i s novim ministrom.
Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima stabilna u svibnju
STABILNO
Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima stabilna u svibnju
BERLIN - Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima stabilizirala se u svibnju nakon tromjesečnog razdoblja pada, poduprta oporavkom narudžbi iz zemalja izvan eurozone, pokazali su u srijedu podaci statitističkog ureda.
Švicarska protiv zapljene zamrznute ruske imovine
PROTIVLJENJE
Švicarska protiv zapljene zamrznute ruske imovine
LUGANO - Ukrajinski planovi da zaplijeni čak 500 milijardi dolara zamrznute ruske imovine, kako bi financirala oporavak zemlje, naišli su na snažan otpor Švicarske, domaćina međunarodne dvodnevne konferencije o oporavku Ukrajine, javlja Guardian.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE