GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dug opće države narastao na 46,6 mlrd. eura

Dug opće države narastao na 46,6 mlrd. eura
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2023 / 14:47
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima središnje banke, ukupno stanje duga svih podsektora opće države (domaća i inozemna komponenta duga središnje države, fondovi socijalne sigurnosti i lokalna država) na kraju veljače 2023. iznosilo je 46,6 mlrd. eura, što u odnosu na kraj veljače 2022. godine predstavlja rast od 918,6 mil. eura odnosno 2%.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na siječanj gotovo i nije bilo promjena odnosno javni dug opće države viši je za 0,1%. Podsjetimo, na kraju 2022. razina duga opće države spustila se na 68,4% BDP-a, što je na godišnjoj razini poboljšanje za 10 postotnih bodova, a rezultat je i izraženog rasta gospodarske aktivnosti u promatranom razdoblju.

Doprinos porastu duga opće države u veljači došao je od domaće komponente koja se povećala za 1,7 mlrd. eura odnosno 5,7% u odnosu na veljaču 2022. godine, dosegnuvši razinu od 31,7 mlrd. eura. S druge strane, inozemna komponenta na kraju veljače 2023. iznosila je 14,9 mlrd. eura, a u odnosu na veljaču 2022. te je zabilježila smanjenje za 792 mil. eura ili 5,1%. Uz napomenu da su podaci o strukturi duga opće države po glavnim dužničkim instrumentima i ročnosti duga dostupni samo za nekonsolidirani dug opće države, u strukturi duga prevladavaju dugoročni dužnički instrumenti na koje se odnosi 64,6%. Slijede krediti (32,6%) te na kraju kratkoročne vrijednosnice (3,5%).

Iako u ovoj godini očekujemo blago povećanje javnog duga zbog rastućih potreba proračunskih korisnika, njegov udio u relativnom izrazu trebao bi nastaviti blago padati. Zaoštravanje uvjeta financiranja na financijskim tržištima kroz rastuće kamatne stope povećava troškove financiranja, međutim njihov značajniji utjecaj osjetit će se s odmakom. Naime, tržišni rast kamatnih stopa prelijeva se u javne financije s određenom vremenskom distancom te su takvi efekti vidljivi tek u srednje do dugoročnom horizontu. S druge strane, sasvim je drugačija situacija s visokom inflacijom od koje javne financije imaju koristi u realnom vremenu. Stoga održivost javnih financija za sada nije upitna. Hrvatska se posljednjih godina relativno povoljno zaduživala, a trošak kamata smanjio se s razine od 3,5% BDP-a tijekom 2014. i 2015. na 1,4% BDP-a u 2022.

Početkom lipnja, kako smo i očekivali, Vlada je na međunarodnom tržištu kapitala uspješno izdala euroobveznicu u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi eura s dospijećem 2035. godine. Uz izniman interes investicijske javnosti koji je značajno premašio iznos na izdanju (6,4 mlrd. eura) nove euroobveznice izdane su uz prinos od 4,047% (kuponska kamatna stopa 4,00%). Prema revidiranom planu financiranja, koji je nedavno predstavljen u sklopu rebalansa proračuna, primici od izdanih vrijednosnih papira u 2023. godini povećani su za 384,5 mil. eura na 4,6 mlrd. eura. Podsjetimo, u prvom tromjesečju realizirano je uspješno izdanje 1,85 mlrd. eura tzv. narodnih obveznica. U studenom dospijeva 1,5 mlrd. eura lokalne obveznice, a uzimajući u obzir potrebe za financiranjem za ovu godinu, možemo očekivati i aktivnu jesen na tržištima kapitala do kraja godine.

Tagovi: dug opće države, javni dug, hrvatski javni dug
PROČITAJ I OVO
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
TRENDOVI
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine na mjesečnoj su razini bile manje za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini smanjene za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE