GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dug opće države narastao na čak 340 milijardi kuna

Dug opće države narastao na čak 340 milijardi kuna
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2021 / 07:36
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, dug opće države na kraju prvog ovogodišnjeg tromjesečja iznosio je 340 mlrd kuna te je u odnosu na kraj 2020. bio viši za 10,3mlrd. kuna (+3,1%). Na godišnjoj razini, u odnosu na kraj ožujka 2020., javni dug bio je veći za 41,5mlrd. kuna (+13,9%).

Povećanje duga rezultat je uglavnom rasta inozemne komponente duga, čije se stanje u prvom tromjesečju ove godine povećalo za 15,6mlrd kuna (+14,7%) u odnosu na kraj 2020. te za 21,3mlrd. kuna (+21,2%) u posljednjih godinu dana.

U relativnom izrazu, dug opće države na kraju ožujka 2021. iznosio je 91,3% BDP-a što je na godišnjoj razini, u odnosu na kraj ožujka 2020. povećanje za 17,6 postotnih bodova.

Prema podacima HNB-a, pokazatelji strukture duga opće države po glavnim dužničkim instrumentima i ročnosti duga dostupni su samo za nekonsolidirani dug opće države. U strukturi prevladavaju dugoročni dužnički instrumenti pa tako na kraju ožujka 2021. godine najveći udio u tom dugu imaju obveznice (64,7%), potom dugoročni krediti (29,1%), a posljednji su kratkoročni krediti i vrijednosnice (zajedno 6,2%). Pritom je kratkoročni dug na kraju ožujka 2021. bio veći za 9,6mlrd. kuna (+81,6%) u odnosu na kraj ožujka 2020., a dugoročni se dug u istom razdoblju povećao za 34,0mlrd. kuna (+11,8%).

Snažan rast javnog duga u prvom tromjesečju rezultat je povećanih potreba za financiranjem uslijed rastućih potreba za snažnijom fiskalnom potporom gospodarstvu, ali i rastućih izdataka za plaće i mirovine.

Očekujemo kako će se na razini cijele 2021. omjer duga opće države i BDP-a vratiti na silaznu putanju. Visoke financijske potrebe proračunskih i izvanproračunskih korisnika koji ulaze u obuhvat duga opće države zadržat će stanja javnog duga na blago višim razinama u odnosu na 2020. Međutim, uz očekivani početak gospodarskog oporavka i umjeren rast gospodarstva omjer javnog duga u odnosu na BDP trebao bi se spustiti na razine blago iznad 87%. Javne financije trebale bi se postupno oporavljati tijekom 2021. i 2022. uz umjereno smanjivanje proračunskog manjka i omjera javnog duga u BDP-u.

U međuvremenu, klauzula o odstupanju od proračunskih pravila Pakta o stabilnosti i rastu ostat će aktivna tijekom 2022. što Hrvatsku stavlja u povoljniji položaj omogućujući joj dodatni prostor za fiskalnu konsolidaciju, bez opasnosti ulaska u EDP proceduru.

Tagovi: Dug opće države, zaduženost, trezorski zapisi, inozemni dug, Hrvatska narodna banka
PROČITAJ I OVO
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
OPTIMIZAM
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
RIM - Poslovna klima u Italiji u rujnu je pogoršana drugi mjesec zaredom, ali je povjerenje potrošača skočilo na najvišu razinu u više od 23 godine, pokazali su u petak podaci statističkog ureda ISTAT-a.
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
TREND
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
BERLIN - Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj pogoršana su u rujnu treći mjesec zaredom zbog pada aktivnosti u industriji pod utjecajem tvrdokornih problema u nabavnim lancima, pokazalo je u petak istraživanje instituta Ifo.
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
TRŽIŠTE RADA
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju kolovoza broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.588.965 osoba što je za 0,1% više u odnosu na srpanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 2,1%.
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
POTEZI
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
ZAGREB - Pored još nepoznatih efekata koje će na Hrvatsku imati uvođenje eura, zasad je jedino sigurno da će prelazak na zajedničku europsku valutu kao posljedicu imati povećanje broja rukovoditelja na razini Ministarstva financija, a moguće i nova zapošljavanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE