GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dug opće države u godinu dana uzletio za 32,7 milijardi kuna

Dug opće države u godinu dana uzletio za 32,7 milijardi kuna
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2021 / 21:20
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, dug opće države na kraju travnja iznosio je 337 mlrd. kuna te je u odnosu na prethodni mjesec bio manji za 2,8 mlrd. kuna (-0,8%).

Na godišnjoj razini, u odnosu na kraj travnja 2020. javni dug bio je veći za 32,7 mlrd. kuna (+10,7%). Povećanje duga na godišnjoj razini rezultat je uglavnom rasta inozemne komponente duga čije se stanje u prva četiri mjeseca ove godine povećalo za 13,5 mlrd. (+12,8%) u odnosu na kraj 2020. te za 17,7 mlrd. kuna (+17,4%) u posljednjih godinu dana.

Prema podacima HNB-a, pokazatelji strukture duga opće države po glavnim dužničkim instrumentima i ročnosti duga dostupni su samo za nekonsolidirani dug opće države. U strukturi prevladavaju dugoročni dužnički instrumenti pa tako na kraju ožujka 2021. godine najveći udio u tom dugu imaju obveznice (65,7%), potom dugoročni krediti (30,5%), a posljednji su kratkoročni krediti i vrijednosnice (zajedno 5,8%).

Pritom je kratkoročni dug na kraju travnja 2021. bio veći za 7,3 mlrd. kuna (+59,9%) u odnosu na kraj travnja 2020., a dugoročni se dug u istom razdoblju povećao za 27,3 mlrd. kuna (+9,34%).

Snažan rast javnog duga u prva četiri mjeseca rezultat je povećanih potreba za financiranjem uslijed rastućih potreba za snažnijom fiskalnom potporom gospodarstvu, ali i rastućih izdataka za plaće i mirovine.

U relativnom izrazu, dug opće države na kraju ožujka 2021. iznosio je 91,3% BDP-a. Međutim, očekujemo kako će se uz očekivani gospodarski oporavak potaknut i iznad očekivanim (dosadašnjim) rezultatima središnjeg dijela turističke sezone, omjer javnog duga u odnosu na BDP u ovoj godini spustiti na razine od oko 87,5%. Projekcije Vlade, objavljene u posljednjem rebalansu proračuna, blago su optimističnije te u skladu s očekivanim ubrzanjem gospodarskih aktivnosti predviđaju pad omjera javnog duga i BDP-a na razinu od 86,6% u 2021. godini.

Tagovi: dug opće države, javni dug, obveznice, trezorski zapisi
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz slab u prvom kvartalu unatoč rastu u ožujku
SLABO
Njemački izvoz slab u prvom kvartalu unatoč rastu u ožujku
BERLIN - Njemački izvoz porastao je u ožujku u odnosu na prethodni mjesec, iako prvo tromjesečje u cjelini pokazuje negativne brojke, prema preliminarnim podacima Saveznog ureda za statistiku.
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
PROGNOZE
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u najnovijim je prognozama povisila procjenu rasta BDP-a u ovoj godini s 2,5 na 3,5 posto, zadržala procjenu prosječne inflacije na 3,5 posto te ukazala na nastavak pozitivnih trendova u javnim financijama.
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE