GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD gotovo udvostručio procjenu rasta hrvatskog BDP-a u 2021.

EBRD gotovo udvostručio procjenu rasta hrvatskog BDP-a u 2021.
BDP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2021 / 06:50
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Hrvatsko gospodarstvo porast će ove godine za šest posto, prognozirala je u utorak Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), gotovo udvostručivši procjenu u očekivanju procjepljivanja građana protiv covida 19 i oporavka turizma.

U listopadu prošle godine EBRD je procijenio da će hrvatsko gospodarstvo ove godine porasti 3,5 posto.

U pandemijskoj 2020. godini hrvatski BDP pao je 8,4 posto, neznatno blaže no što je banka bila procijenila prošle jeseni.

Nove prognoze pokazuju da će do kraja ove godine gospodarstvo biti na gubitku za 2,9 posto u usporedbi s pretpandemijskom 2019. godinom, izračunala je banka.

U 2022. rast aktivnosti bi trebao usporiti na 4,5 posto.

Turizam i europski fond

Pandemija covida-19 prouzročila je značajnu štetu u hrvatskom gospodarstvu u 2020., a ključni kanal poremećaja bio je turizam koji u normalnim okolnostima čini oko petine BDP-a.

U prvom tromjesečju gospodarstvo se približilo pretpandemijskoj razini zahvaljujući "robusnom" robnom izvozu, ulaganjima u građevinskom sektoru i djelomičnom oporavku osobne potrošnje.

Aktivnosti će vjerojatno snažno rasti i u preostalim ovogodišnjim tromjesečjima paralelno procjepljivanju građana protiv covida-19 i oporavku turizma, prognozira EBRD.

Dosegnu li prihodi u turizmu 70 posto razine iz 2019. godine, BDP bi ove godine mogao porasti šest posto, tumači EBRD pretpostavke na kojima temelji ovogodišnju prognozu.

U 2022. novac iz europskog fonda za oporavak od pandemije i obnova od potresa potaknut će ulaganja, pa bi gospodarstvo, uz dodatnu potporu pojačane osobne potrošnje i oporavka turizma, trebalo porasti snažnih oko 4,5 posto.

Glavna prijetnja oporavku i dalje je pandemija, budući da bi novi sojevi i nedovoljna procijepljenost mogli pokrenuti nove valove zaraze, upozorava banka.

Procjepljivanje i delta

EBRD je znatno povisio i procjenu ovogodišnjeg rasta regije Europe i Baltika, u koju svrstava i Hrvatsku, za 1,3 postotna boda, na 4,8 posto.

Sličnu stopu rasta očekuje i u 2022., ističući da prognoze odražavaju snažnu potrošnju kućanstava i ulaganja, uz dodatnu potporu novca iz europskog fonda za oporavak.

U cijeloj regiji u kojoj EBRD posluje aktivnosti bi ove godine trebale porasti 4,2 posto, čime je prognoza od prošle jeseni podignuta za 0,6 postotnih bodova.

U 2022. aktivnosti bi trebale blago usporiti, na 3,9 posto.

Optimizam uz ogradu

Ubrzano procjepljivanje protiv covida-19 i poboljšanje zdravstvene situacije omogućili su postupno ukidanje mjera fizičkog razmaka i ostalih ograničenja, pa su se gospodarske aktivnosti ponovo pokrenule, konstatira EBRD.

Industrijska proizvodnja i promet u maloprodaji u velikoj su se mjeri oporavili a prosječna mobilnost ljudi u regijama u kojima EBRD posluje većinom se vratila na pretpandmijsku razinu.

Izgledi za međunarodni turizam još su uvijek krajnje neizvjesni zbog ograničenja putovanja, te gospodarstva ovisna o turizmu, uključujući Hrvatsku, Gruziju, Egipat i Tunis, još uvijek trpe teške posljedice, ističe EBRD.

Izmijenjene prognoze ulijevaju optimizam, ali delta varijanta covida 19 još uvijek stvara ogromnu neizvjesnost", zaključuje glavna ekonomistica EBRD-a Beata Javorcik, posebno u zemljama u kojima procjepljivanje sporije napreduje i onima ovisnima o turizmu, dodaje.

Tagovi: Europska banka za obnovu i razvoj, hrvatski BDP, hrvatski izvoz, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE