GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD gotovo udvostručio procjenu rasta hrvatskog BDP-a u 2021.

EBRD gotovo udvostručio procjenu rasta hrvatskog BDP-a u 2021.
BDP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2021 / 06:50
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Hrvatsko gospodarstvo porast će ove godine za šest posto, prognozirala je u utorak Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), gotovo udvostručivši procjenu u očekivanju procjepljivanja građana protiv covida 19 i oporavka turizma.

U listopadu prošle godine EBRD je procijenio da će hrvatsko gospodarstvo ove godine porasti 3,5 posto.

U pandemijskoj 2020. godini hrvatski BDP pao je 8,4 posto, neznatno blaže no što je banka bila procijenila prošle jeseni.

Nove prognoze pokazuju da će do kraja ove godine gospodarstvo biti na gubitku za 2,9 posto u usporedbi s pretpandemijskom 2019. godinom, izračunala je banka.

U 2022. rast aktivnosti bi trebao usporiti na 4,5 posto.

Turizam i europski fond

Pandemija covida-19 prouzročila je značajnu štetu u hrvatskom gospodarstvu u 2020., a ključni kanal poremećaja bio je turizam koji u normalnim okolnostima čini oko petine BDP-a.

U prvom tromjesečju gospodarstvo se približilo pretpandemijskoj razini zahvaljujući "robusnom" robnom izvozu, ulaganjima u građevinskom sektoru i djelomičnom oporavku osobne potrošnje.

Aktivnosti će vjerojatno snažno rasti i u preostalim ovogodišnjim tromjesečjima paralelno procjepljivanju građana protiv covida-19 i oporavku turizma, prognozira EBRD.

Dosegnu li prihodi u turizmu 70 posto razine iz 2019. godine, BDP bi ove godine mogao porasti šest posto, tumači EBRD pretpostavke na kojima temelji ovogodišnju prognozu.

U 2022. novac iz europskog fonda za oporavak od pandemije i obnova od potresa potaknut će ulaganja, pa bi gospodarstvo, uz dodatnu potporu pojačane osobne potrošnje i oporavka turizma, trebalo porasti snažnih oko 4,5 posto.

Glavna prijetnja oporavku i dalje je pandemija, budući da bi novi sojevi i nedovoljna procijepljenost mogli pokrenuti nove valove zaraze, upozorava banka.

Procjepljivanje i delta

EBRD je znatno povisio i procjenu ovogodišnjeg rasta regije Europe i Baltika, u koju svrstava i Hrvatsku, za 1,3 postotna boda, na 4,8 posto.

Sličnu stopu rasta očekuje i u 2022., ističući da prognoze odražavaju snažnu potrošnju kućanstava i ulaganja, uz dodatnu potporu novca iz europskog fonda za oporavak.

U cijeloj regiji u kojoj EBRD posluje aktivnosti bi ove godine trebale porasti 4,2 posto, čime je prognoza od prošle jeseni podignuta za 0,6 postotnih bodova.

U 2022. aktivnosti bi trebale blago usporiti, na 3,9 posto.

Optimizam uz ogradu

Ubrzano procjepljivanje protiv covida-19 i poboljšanje zdravstvene situacije omogućili su postupno ukidanje mjera fizičkog razmaka i ostalih ograničenja, pa su se gospodarske aktivnosti ponovo pokrenule, konstatira EBRD.

Industrijska proizvodnja i promet u maloprodaji u velikoj su se mjeri oporavili a prosječna mobilnost ljudi u regijama u kojima EBRD posluje većinom se vratila na pretpandmijsku razinu.

Izgledi za međunarodni turizam još su uvijek krajnje neizvjesni zbog ograničenja putovanja, te gospodarstva ovisna o turizmu, uključujući Hrvatsku, Gruziju, Egipat i Tunis, još uvijek trpe teške posljedice, ističe EBRD.

Izmijenjene prognoze ulijevaju optimizam, ali delta varijanta covida 19 još uvijek stvara ogromnu neizvjesnost", zaključuje glavna ekonomistica EBRD-a Beata Javorcik, posebno u zemljama u kojima procjepljivanje sporije napreduje i onima ovisnima o turizmu, dodaje.

Tagovi: Europska banka za obnovu i razvoj, hrvatski BDP, hrvatski izvoz, hrvatski turizam
PROČITAJ I OVO
Milanovićev Ekonomski savjet predložio mjeru pomoći najugroženijima zbog inflacije
PRIJEDLOG
Milanovićev Ekonomski savjet predložio mjeru pomoći najugroženijima zbog inflacije
ZAGREB - Ekonomski savjet predsjednika RH u srijedu je Vladi predložio mjeru za pomoć socijalno najugroženijim skupinama zbog rasta cijena hrane i energije, koja bi se odnosila na oko 785 tisuća građana, uz izdatke na mjesečnoj razini od 25 do oko 30 milijuna kuna.
Promet u europskoj maloprodaji stabilan u svibnju; u Hrvatskoj oporavak
MALOPRODAJA
Promet u europskoj maloprodaji stabilan u svibnju; u Hrvatskoj oporavak
LUXEMBOURG - Promet u maloprodaji EU-a i eurozone stabilizirao se u svibnju nakon pada u prethodnom mjesecu, a u Hrvatskoj je zamjetno porastao, pokazale su u srijedu procjene europskog statističkog ureda.
HUP zahvaljuje Mariću na suradnji i otvorenom dijalogu
ZAHVALA
HUP zahvaljuje Mariću na suradnji i otvorenom dijalogu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zahvaljuje potpredsjedniku Vlade i ministru financija Zdravku Mariću na dosadašnjoj suradnji i otvorenom dijalogu koji su u posljednjih šest godina vodili o nizu važnih tema vezanih za hrvatsko gospodarstvo te poziciju poduzetnika i privatnog sektora, a uspješnu suradnju očekuju i s novim ministrom.
Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima stabilna u svibnju
STABILNO
Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima stabilna u svibnju
BERLIN - Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima stabilizirala se u svibnju nakon tromjesečnog razdoblja pada, poduprta oporavkom narudžbi iz zemalja izvan eurozone, pokazali su u srijedu podaci statitističkog ureda.
Švicarska protiv zapljene zamrznute ruske imovine
PROTIVLJENJE
Švicarska protiv zapljene zamrznute ruske imovine
LUGANO - Ukrajinski planovi da zaplijeni čak 500 milijardi dolara zamrznute ruske imovine, kako bi financirala oporavak zemlje, naišli su na snažan otpor Švicarske, domaćina međunarodne dvodnevne konferencije o oporavku Ukrajine, javlja Guardian.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE