GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EBRD ostaje pri prognozi rasta slovenskog BDP-a od 2,3 posto

EBRD ostaje pri prognozi rasta slovenskog BDP-a od 2,3 posto
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2024 / 07:55
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u najnovijem izvješću o gospodarskim izgledima u regiji u kojoj posluje ostaje pri prognozama rasta slovenskog gospodarstva u ovoj godini.

Kao i u zadnjoj prognozi iz rujna, očekuje rast BDP-a od 2,3 posto. Iduće godine očekuje se ubrzanje rasta na 2,6 posto.

Nakon usporavanja rasta u 2023., kada je slovensko gospodarstvo poraslo za 1,6 posto zbog usporavanja osobne potrošnje i slabe vanjske potražnje, te unatoč snažnom rastu investicija, prema dosadašnjim procjenama, EBRD bilježi postupno poboljšanje dinamike prerađivačka industrija, koja je u posljednje dvije godine najviše na udaru vanjskih šokova. U međuvremenu se osobna potrošnja još nije vratila na razine iz 2022. unatoč sporom popuštanju inflacije.

Oporavak nakon katastrofalnog gubitka u kolovozu prošle godine, koji u 2023. još nije započeo u očekivanom opsegu, ipak bi ove godine trebao snažnije ojačati investicijsku aktivnost, a rast iduće godine također bi trebao povoljno djelovati na oporavak u najvećim dijelovima zemlje. važni vanjskotrgovinski partneri Ukratko opisuju očekivanja za Sloveniju u EBRD-u.

Organizacija je u utorak započela trodnevni godišnji sastanak i poslovni forum u Erevanu, koji uvijek uključuje najnovije ekonomske prognoze za regiju u kojoj djeluje. To je veliko područje srednje, istočne i jugoistočne Europe, bivših sovjetskih republika s Mongolijom te dijelovima sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

U odnosu na posljednju prognozu iz lanjskog rujna, EBRD je snizio ovogodišnju procjenu rasta cijele regije za 0,2 postotna boda na 3,0 posto. Iduće godine očekuje se ubrzanje rasta na 3,6 posto. Ovogodišnji rast BDP-a u regiji tako će, unatoč korekciji prema dolje, ipak biti veći nego lani, kada je dosegnuo 2,5 posto zbog posljedica ruskog napada na Ukrajinu i energetske krize.

Manje pogoršanje u odnosu na rujansku prognozu ponajviše je rezultat za 0,3 postotna boda niže prognoze za srednje i istočnoeuropske članice EU. Očekuje se da će ovo područje, koje uključuje i Sloveniju, ove godine rasti po stopi od samo 2,2 posto, uglavnom zbog slabosti njemačkog gospodarstva kao glavnog vanjskotrgovinskog motora regije. Iduće godine očekuje se povećanje rasta na 3,1 posto.

U tim zemljama, kao iu većini drugih regija u kojima EBRD djeluje, problem je bio još veći rast cijena u odnosu na zemlje južne, zapadne i sjeverne Europe. Inflacija usporava, ali je i dalje barem dva postotna boda viša od npr. Prosjek EU i eurozone.

Pod najvećim su pritiskom Češka i baltičke zemlje. U Češkoj i Estoniji rast će tako ove godine biti manji od jedan posto. Za ove dvije zemlje EBRD je također najviše pogoršao prognoze u odnosu na rujan, za Češku za 1,6 postotnih bodova, a za Estoniju za 1,2 postotna boda. Poljska i Hrvatska trebale bi pokazati najbolju dinamiku. Ove godine očekuje se njihov rast od 2,9 posto. Sljedeće godine, pak, očekuje se da će rast posvuda ojačati i premašiti tri posto u baltičkim državama i Poljskoj.

Za regiju zapadnog Balkana, koja je također važna za Sloveniju, ove godine očekuje se rast od 3,3 posto, što je 0,1 postotni bod manje od procjena iz rujna prošle godine. Očekuje se da će iduće godine rast porasti na 3,7 posto. Kažu da je najgora dinamika u Sjevernoj Makedoniji.

Turska bi ove godine trebala zabilježiti rast BDP-a od 2,7 posto, što je za 0,3 postotna boda lošije nego u rujnu. Iduće godine očekuje se jačanje rasta na 3,0 posto. Prognoza za Ukrajinu, koja je još uvijek žrtva ruske agresije, ostaje na tri posto rasta ove godine. Iduće godine EBRD očekuje skok na šest posto rasta.

Očekuje se da će Rusija, koja je pod zapadnim sankcijama zbog napada na susjeda, ove godine zabilježiti gospodarski rast od 2,5 posto. To je 1,5 postotnih bodova više od procjena iz rujna prošle godine. Iduće godine EBRD očekuje pogoršanje dinamike na stopu rasta od 1,5 posto.

Tagovi: ebrd, slovenija, eurozona, balkan, regija, njemačka
PROČITAJ I OVO
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
LICEMJERJE
Samo kod nas: Sindikati brane vladu
ZAGREB - Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja ocijenio je danas da je oko javnih financija dignuta bezrazložna panika te ustvrdio kako je teza da zbog rasta plaća u javnim i državnim službama sada treba rezati rashode, investicije i projekte netočna i zlonamjerna.
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
USPORAVANJE
U Njemačkoj u lipnju usporen pad proizvođačkih cijena
BERLIN - U Njemačkoj su cijene na razini proizvođača u lipnju pale za 1,6 posto na godišnjoj razini, što je najmanje otkako su počele padati u srpnju prošle godine, objavio je danas njemački statistički ured Destatis.
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
RAST
Prosječna neto plaća na godišnjoj razini porasla za 17 posto
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1.324 eura, što je u odnosu na isti mjesec lani nominalno više za 16,9 posto, a realno za 13,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
Blago porasla inflacija u Japanu
CIJENE
Blago porasla inflacija u Japanu
TOKYO - Japan je u lipnju zabilježio drugi uzastopni rast inflacije. Potrošačke cijene, bez cijena svježe hrane, u lipnju su na godišnjoj razini porasle za 2,6 posto, nakon rasta od 2,5 posto u svibnju.
Milanović: U proračunu je rupčaga
PREDSJEDNIK
Milanović: U proračunu je rupčaga
ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović dao je izjavu za medije i komentirao povećanje plaća javnim dužnosnicima i predsjedničke izbore, piše N1.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE