GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB: Javni dug raste, ali nije neodrživ

ECB: Javni dug raste, ali nije neodrživ
DUG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2020 / 10:01
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Vlade širom Europe troše ogromne iznose kako bi obuzdale koronarecesiju ali javni dug neće biti neodrživ iako je u pojedinim članicama eurozone ekstremno velik, ustvrdio je glavni ekonomist Europske središnje banke (ECB).

Proračunski deficit europskih zemalja popeo se ove godine na rekordno visoke razine, odražavajući nastojanja vlada da sačuvaju gospodarstava zakočena mjerama suzbijanja pandemije koronavirusa.

Javni dug prekoračit će u takvim uvjetima vrijednost BDP-a a procjenjuje se da će nastaviti blago rasti i u 2021. i u 2022. godini.

"Javni dug će rasti, da, ali u kontekstu vrlo niskih kamatnih stopa i makroekonomskog okruženja trebali bismo zaključiti da je taj rast održiv", izjavio je za portugalski radio glavni ekonomist ECB-a Philip Lane.

"Nema razloga za uvjerenje da taj proces ima neku vlastitu dinamiku zbog koje ćemo svjedočiti reprizi situacije od prije 10 godina", dodao je Lane, aludirajući na dužničku krizu u eurozoni.

"Trošak kamata na taj (novi) dug bit će u predstojećim godinama prilično ograničen", dodao je čelnik ECB-a.

Središnja monetarna institucija eurozone drži troškove zaduživanja na rekordno niskoj razini ali poručuje vladama da je zadaća očuvanja gospodarstva do distribucije cjepiva i ukidanja ograničenja na njima a ne na središnjoj banci.

Da sve ne ide baš glatko pokazuje jučerašnja mađarska i poljska blokada europskog programa za oporavak gospodarstva, vrijednog 750 milijardi eura, koja bi mogla odgoditi isplatu povoljnih kredita i bespovratne pomoći, podsjeća Reuters.

Tagovi: Europska središnja banka, javni dug, Philip Lane
PROČITAJ I OVO
Bundesbank očekuje blagi pad njemačke ekonomije
OČEKIVANJA
Bundesbank očekuje blagi pad njemačke ekonomije
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo gotovo je sigurno pretrpjelo određenu štetu u posljednjem tromjesečju 2021. godine zbog obnovljenih ograničenja radi suzbijanja širenja koronavirusa, objavila je u ponedjeljak njemačka središnja banka.
Oporavak eurozone u siječnju oslabio, uslužni sektor pritisnut omikronom
PMI INDEX
Oporavak eurozone u siječnju oslabio, uslužni sektor pritisnut omikronom
LONDON - Gospodarski oporavak eurozone dodatno je oslabio u siječnju, jer su obnovljene restrikcije zbog suzbijanja omikron varijante koronavirusa dodatno pritisnule dominantni uslužni sektor a cijene su nastavile rasti, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit objavljeno u ponedjeljak.
Slovenija ukinula obavezu izdavanja računa
RAČUNI
Slovenija ukinula obavezu izdavanja računa
LJUBLJANA - U Sloveniji je na snagu stupila izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost koja, između ostalog, donosi ukidanje dostave papirnatih računa. Prodavatelji roba i usluga će račun dati kupcu samo na izričit zahtjev.
Njemačka ekonomija pretrpjela veliku štetu od početka pandemije
ŠTETA
Njemačka ekonomija pretrpjela veliku štetu od početka pandemije
BERLIN - Njemačko gospodarstvo je od početka pandemije pretrpjelo ogromnu štetu, priopćio je Institut njemačkog gospodarstva (IW) iz Koelna u nedjelju.
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u
JAVNI DUG
Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom udjela javnog duga u BDP-u
LUXEMBOURG - Javni dug EU-a i eurozone iskazan udjelom u BDP-u smanjen je u trećem tromjesečju 2021. godine, odražavajući ubrzani oporavak gospodarstva od koronakrize, a Hrvatska je među zemljama s najvećim padom, pokazuje izvješće Eurostata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE