GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB nastavlja s poticajnim mjerama, spreman tolerirati veću inflaciju

ECB nastavlja s poticajnim mjerama, spreman tolerirati veću inflaciju
POTICAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2021 / 18:48
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) objavila je u četvrtak da će nastaviti podupirati gospodarstvo u oporavku od koronakrize povoljnim uvjetima financiranja, poručivši da je neko vrijeme spremna tolerirati i snažniji rast cijena.

ECB najavljuje da će ključne kamatne stope u eurozoni ostati na sadašnjim niskim ili još nižim razinama dok inflacija ne dosegne ciljanih dva posto “znatno prije” kraja srednjoročnog razdoblja, i to kroz dulje vrijeme.

Ključne kamatne stope u eurozoni trenutno iznose nula posto, a kamate na depozite minus 0,5 posto.

Iz banke su poručili i da bi temeljna inflacija, koja isključuje oscilacijama podložne cijene hrane i energenata, trebala biti dovoljno snažna da se može očekivati stabilizacija inflacije na dva posto u srednjoročnom razdoblju.

“To bi moglo podrazumijevati i prijelazno razdoblje u kojem bi inflacija bila umjereno iznad ciljane razine”, dodali su.

Dosada su bili poručivali da će kamatne stope ostati na sadašnjoj niskoj ili nižoj razini dok se njihove prognoze inflacije “snažno” ne približe ciljanoj razini i dok takav trend ne pokaže i temeljna inflacija.

Inflacija je u lipnju u eurozoni kliznula na 1,9 posto, a temeljna inflacija zadržala se na svibanjskoj razini i iznosila je 0,9 posto.

ECB je u lipnju prognozirao da bi inflacija ove godine trebala iznositi 1,9 posto, te kliznuti na 1,5 posto u 2022. U 2023. rast cijena trebao bi dodatno oslabiti, na 1,4 posto.

“Gospodarstvo eurozone oporavlja se, sve se više ljudi cijepi i mjere zatvaranja ublažene su u većini zemalja. Pandemija ipak i dalje baca sjenu na taj proces, posebno delta varijanta koja postaje sve izraženiji izvor neizvjesnosti”, upozorila je predsjednica ECB-a Christine Lagarde.

Inflacija je ubrzala, ali tek privremeno, rekla je Lagarde, ukazujući na pojačanju potražnju i privremene troškovne pritiske u lancima nabave.

Izgledi za inflaciju u srednjoročnoj su perspektivi i dalje “prigušeni”, naglasila je čelnica ECB-a, zbog slabog rasta plaća i jačanja eura.

“Moramo sačuvati povoljne uvjete financiranja za sve sektore gospodarstva dok pandemija ne završi. To je ključno kako bi sadašnji oporavak prerastao u trajan rast aktivnosti i amortizirao negativan utjecaj pandemije na inflaciju”, dodala je.

Banka je najavila i da će nastaviti kupovati obveznice u sklopu kriznog pandemijskog programa (PEPP), ukupne vrijednosti 1.850 milijardi eura, minimalno do kraja ožujka iduće godine odnosno dok ne zaključe da je krizna faza pandemije završila.

Tagovi: Europska središnja banka, monetarna politika
PROČITAJ I OVO
U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani
TRŽIŠTE RADA
U Sloveniji krajem srpnja 21 posto manje nezaposlenih nego lani
LJUBLJANA - U Sloveniji je krajem srpnja bilo 70.655 nezaposlenih, što je za 21 posto manje nego u srpnju 2020. te 0,6 posto manje nego u lipnju ove godine, a nezaposlenost se i dalje smanjuje svugdje, osim na području Ptuja i Trbovlja, podaci su slovenskog zavoda za zapošljavanje objavljeni u srijedu.
Promet u EU maloprodaji u lipnju porastao 5,3 posto
MALOPRODAJA
Promet u EU maloprodaji u lipnju porastao 5,3 posto
ZAGREB - Promet u maloprodaji u Europskoj uniji (EU) u ovogodišnjem lipnju porastao je za 5,3 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije, a Hrvatska je među članicama s najvišom stopom rasta, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Eurostata.
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
DRZAVNI DUG
Dug Crne Gore 87,39 odsto BDP-a
PODGORICA - Ukupan državni dug Crne Gore iznosio je na kraju juna ove godine 3,66 milijardi evra ili 87,39 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci objavljeni na sajtu Vlade Crne Gore.
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
NEZAPOSLENOST
Rekordan broj novih radnih mjesta u Austriji, ali i 344.000 nezaposlenih
BEČ - Nakon teškog razdoblja, uzrokovanog pandemijom, u Austriji je vidljiv pozitivan trend na tržištu rada, jer nezaposlenost pada, a broj radnih mjesta raste.
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
TREND
Broj zaposlenih u industriji na godišnjoj razini nije se mijenjao
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih osoba u industriji u lipnju ove godine pao je za 0,1 posto u odnosu na svibanj, dok je prema lipnju prošle godine zadržao istu razinu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE