GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB: Odgovaramo samo europskim institucijama

ECB: Odgovaramo samo europskim institucijama
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.05.2020 / 15:27
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) poručila je da odgovara samo institucijama Europske unije, reagirajući na presudu njemačkog ustavnog suda da mora opravdati poticanje gospodarstva i inflacije kupnjom obveznica.

Kako bi podupro gospodarstvo i potaknuo inflaciju prema zacrtanih nešto manje od dva posto, ECB je od ožujka 2015. do kraja 2018. godine u sklopu programa PSPP kupio državne obveznice i druge vrijednosne papire približne vrijednosti 2.600 milijardi eura.

Time je pomogao eurozoni da prebrodi nekoliko kriza ali je ušao u sukob s Njemačkom koja budno pazi da ECB ne prekorači mandat i ne financira izravno države članice.

Skupina njemačkih akademika već dugo tvrdi da je središnja monetarna institucija prekoračila mandat a podnijeli su i tužbu koja se našla pred njemačkim ustavnim sudom.

Sud je u utorak presudio da ECB kupnjom obveznica nije prekršio ovlasti, ali nije poštovao načelo proporcionalnosti te mjere efektima fiskalne i ekonomske politike zemalja članica.

Stoga su središnjoj monetarnoj instituciji eurozone dali rok od tri mjeseca da transakcije u sklopu spornog programa 'pokrije' odgovarajućim odlukama, dodajući da u protivnom njemačka središnja banka više neće moći sudjelovati u programu.

Iako je ustavni sud dao 'packe' i njemačkom parlamentu i vladi zato što nisu osporili program, posebnu pozornost privuklo je njegovo osporavanje presude Suda pravde EU-a o ECB-ovom programu.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire upozorio je jučer da je ECB neovisan u kreiranju monetarne politike te da je za njegov nadzor nadležan isključivo Sud pravde EU-a (ECJ).

"(ECB) neovisno donosi odluke i sam odlučuje kako će ispunjavati propisanu zadaću a nadzire ga samo i isključivo Sud pravde EU-a", istaknuo je Le Maire u službenom priopćenju.

Isto je stajalište danas u Europskom parlamentu iznio i potpredsjednik središnje monetarne institucije eurozone Luis de Guindos.

"Mi smo pod jurisdikcijom Suda pravde EurIopske unije i odgovaramo vama, Europskom parlamentu", kazao je dužnosnik ECB-a članovima odbora Europskog parlamenta za ekonomske i monetarne poslove.

Njegova je izjava važna budući da njemački ustavni sud zapravo presudom o ECB-ovom programu nastupa kao sud više instance u odnosu na Sud pravde EU-a koji je sporni program već odobrio.

Neimenovani izvori bliski upravnom vijeću ECB-a objašnjavaju za Reuters da banka ne komentira izravno presudu njemačkog ustavnog suda jer bi to značilo da priznaje njegovu nadležnost.

De Guindos je također u EP-u naglasio važnost neovisnog rada ECB-a i odbacio je tvrdnju o neproporcionalnosti mjera potpore.

Svaka odluka ECB-a bazira se na procjeni rizika, a proporcionalnost se naširoko analizira, ustvrdio je.

Tagovi: Europska središnja banka, koronavirus, Christine Lagarde, monetarna politika, Jerome Powell
PROČITAJ I OVO
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
NESUGLASJE
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
WASHINGTON - Međunarodni monetarni i financijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili priopćenju nakon sastanka na kraju proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, već se ograničio na izjava predsjedavajućeg, koji je opisao stanje u svjetskom gospodarstvu.
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE