GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB se fokusira na jačanje likvidnosti

ECB se fokusira na jačanje likvidnosti
FOKUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2020 / 19:22
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) najavila je u četvrtak dodatno jačanje likvidnosti u eurozoni kroz još povoljnije financiranje komercijalnih zajmodavaca koji bi novac trebali usmjeriti u gospodarstvo teško pogođeno pandemijom koronavirusa.

ECB je najavio da će od lipnja ove do lipnja iduće godine dodatno sniziti kamate na dugoročne kredite bankama, s minus 0,75 na minus jedan posto.

U svibnju namjeravaju pokrenuti i novi program refinanciranja banaka u pandemijskoj krizi (PELTRO) kako bi dodatno ojačali likvidnost financijskog sustava.

ECB ove godine planira kupiti imovinu ukupne vrijednosti 1.100 milijardi eura a ne isključuju ni mogućnost dodatnog povećanja njegove vrijednosti bude li gospodarstvo eurozone smanjeno još više no što se trenutno očekuje.

Stručne službe ECB-a procjenjuju da bi se gospodarstvo eurozone ove godine moglo smanjiti od pet do 12 posto, kazala je na konferenciji za novinare šefica središnje monetarne institucije eurozone Christine Lagarde.

Utjecaj koronavirusa nema presedana, naglasila je Lagarde, dodajući da su tempo i snaga oporavka krajnje neizvjesni.

Središnja monetarna institucija potvrdila je na današnjoj sjednici zacrtane parametre programa kupnje imovine u pandemijskoj krizi (PEPP).

"Upravno vijeće potpuno je spremno povećati vrijednost PEPP-a i prilagoditi njegovu strukturu, koliko god bude potrebno i na koji god rok bude potrebno", naglasili su.

"U svakom slučaju, spremno je prema potrebi prilagoditi sve instrumente kako bi se inflacija održivo primaknula zacrtanoj razini, poštujući pritom obavezu simetrije", dodali su.

ECB odnedavno kao kolateral prihvaća i obveznice u neinvesticijskoj kategoriji kako bi bankama olakšali refinanciranje i usmjeravanje novca preko kredita u realno gospodarstvo teško pogođeno mjerama suzbijanja pandemije koronavirusa.

Novinari su danas pitali Lagarde je li spremna uključiti takve obveznice i u redogvni program kupnje imovine.

O tome se nije raspravljalo ali ECB-ovi su instrumenti fleksibilni i banka ih je spremna upotrijebiti, odgovorila je Lagarde.

"Nećemo tolerirati rizik fragmentacije", poručila je.

"Naš će cilj biti nesmetani protok kredita prema gospodarstvu, efikasnost naše monetarne politike i transmisije, i o tome ćemo voditi računa u svakoj zemlji koja bi trebala dobiti pomoć kroz naše odluke", kazala je.

Agencija Fitch snizila je ovog tjedna rejting Italije na korak od neinvesticijske kategorije zbog velikog utjecaja pandemije na gospodarstvo i javne financije.

Banka je danas također potvrdila važeće kamatne stope, uključujući onu od minus 0,5 posto na depozite, glavnu kamatnu stopu nula i kamatnu stopu na prekonoćne pozajmice od 0,25 posto.ukat d.d. i 13 povezanih društava sa sjedištima u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu i Bugarskoj.

Tagovi: Europska središnja banka, eurozona, likvidnost, Christine Lagarde
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE