GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB želi čuti mišljenje građana o monetarnoj politici

ECB želi čuti mišljenje građana o monetarnoj politici
SKUPOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2020 / 07:00
Autor: SEEbiz / H

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) odlučila je organizirati niz skupova širom eurozone kako bi u analizu monetarne politike koju je pokrenula nova šefica Christine Lagarde uključila i povratne informacije građana.

Na prvom skupu koji će u sklopu kampanje "ECB sluša" biti održan 26. ožujka u gradskoj vijećnici Bruxellesa sudjelovat će i Lagarde, a ECB očekuje od središnjih banaka svih 19 članica eurozone da održe barem jedan takav događaj, uglavnom u prvoj polovini godine.

„Želimo biti otvoreni za mišljenja, očekivanja i bojazni javnosti”, rekla je šefica ECB-a.

Inicijativa signalizira značajnu promjenu u stilu ECB-a pod dirigentskom palicom Lagarde, nekadašnje političarke koja je oduvijek imala sluha za odnose s javnošću, a u studenome prošle godine preuzela je čelnu dužnost u ECB-u od Talijana Maria Draghija.

Nova strategija u odnosima s javnošću ujedno razotkriva nedoumice u ECB-u kada je u pitanju adekvatnost podataka o inflaciji koje je banka koristila kako bi opravdala na tisuće milijardi eura poticaja europskom gospodarstvu.

ECB je pokrenuo opsežnu analizu nekonvencionalne monetarne politike u siječnju, vjerojatno kako bi u konačnici redefinirao ciljanu stopu inflacije, špekulira Reuters.

Šest izvora iz središnje banke eurozone prošlog je tjedna bilo jednoglasno u procjeni da konzultacije s javnošću vjerojatno neće utjecati na razmatranja u banci o izmjeni definicije stabilnosti cijena, trenutno iskazane ciljanom stopom inflacije od "nešto ispod dva posto".

Dodali su ipak da će zbog tih konzultacija ECB vjerojatno objaviti novu ciljanu stopu inflacije tek u drugoj polovini godine.

„Izgledalo bi poprilično loše kada bismo objavili važno priopćenje o analizi u lipnju jer bi to značilo da ne shvaćamo ozbiljno povratne informacije”, rekao je jedan od izvora.

U ECB-u žele dokučiti zašto je percepcija inflacije među poduzećima i kućanstvima tako visoka i zašto plaće u eurozoni relativno sporo rastu.

„Predstavnici širokog spektra regionalnih i organizacija potrošača i socijalnih partnera imat će priliku iznijeti svoje stavove o mjerama ECB-a”, priopćio je u ponedjeljak ECB.

Dužnosnici ECB-a također će pokušati objasniti svoje aktivnosti jednostavnijim jezikom, u skladu s osobnim stilom Christine Lagarde.

"Prikriveni je cilj prenijeti ECB-ove poruke građanima", ističe jedan od izvora. "Posrijedi je eksperiment s novim komunikacijskim pristupom", dodaje.

Tagovi: Europoska središnja banka, Christine Lagarde, monetarna politika
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE