GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIB i HBOR potpisali sporazum o 250 mln eura kreditne linije za zapošljavanje mladih

EIB i HBOR potpisali sporazum o 250 mln eura kreditne linije za zapošljavanje mladih
SPORAZUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2017 / 13:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) potpisale su u ponedjeljak sporazum o kreditnoj liniji vrijednoj 250 milijuna eura, namijenjenoj podizanju zaposlenosti mladih do 30 godina, priopćeno je iz tih banaka.

Ta kreditna linija pomoći će podizanju zaposlenosti mladih do 30 godina starosti u Hrvatskoj, na tržištu rada koje se suočava s trajno visokom stopom nezaposlenosti te populacije od 30 posto. EIB-ova inicijativa 'Poslovi za mlade' daje dodatnu podršku krajnjim korisnicima ako mogu dokazati da su njihovi ulagački projekti doprinijeli stvaranju radnih mjesta za mlade, stoji u zajedničkom priopćenju.

Ta kreditna linija predstavlja prvu tranšu odobrenog kreditnog okvira vrijednog 800 milijuna eura, namijenjenog podršci ulaganjima u mala i srednja poduzeća te za razvoj općina.

S novim zajmodavnim okvirom, HBOR i EIB su dogovorili razmatranje implementacije novog EIB-ovog instrumenta, odnosno fonda za financiranje projekata vezanih za prirodu i okoliš - Natural Capital Financing Facility, koji bi u Hrvatskoj u skoroj budućnosti trebao biti pokrenut kao pilot projekt, ističe se u priopćenju.

EIB, banka Europske unije, u suradnji s instrumentom Europske komisije LIFE, pokrenula je fond kako bi ponudila kreditiranje te tehničku pomoć projektima koji doprinose očuvanju, obnovi, upravljanju te razvoju ekosustava, kao što i omogućuju poslovnom sektoru i zajednici da se nosi s klimatskim promjenama. To je posebice važno za očuvanje priznatih prirodnih znamenitosti te za razvoj održivog turizma u Hrvatskoj, napominju iz EIB-a.

Potpredsjednik EIB-a Vazil Hudak istaknuo je da uspješna suradnja EIB-a i HBOR-a datira od 2000. godine. "Do danas, EIB je HBOR-u odobrio zajmove vrijednosti 2,2 milijarde eura, omogućivši povoljnije i atraktivnije kreditne uvjete koji bolje odgovaraju potrebama hrvatskih gospodarstvenika", kazao je.
Kako se navodi u priopćenju, vrijednost EIB-ovih zajmova u Hrvatskoj od početaka kreditiranja dosegnula je otprilike 5,3 milijarde eura. Banka trenutno podržava projekte u važnim sektorima hrvatskog gospodarstva, što između ostalog uključuje zaštitu okoliša, prijevozničku i energetsku infrastrukturu. Drugi važan dio EIB-ovog djelovanja odnosi se na financiranje proizvodnje i pružanja usluga, uključujući podršku malim i srednjim poduzećima, a u suradnji s lokalnim financijskim institucijama.

Tagovi: HBOR, zapošljavanje mladih
PROČITAJ I OVO
Stabilizacija europskog robnog izvoza i uvoza u studenome 2020.
ROBNA RAZMJENA
Stabilizacija europskog robnog izvoza i uvoza u studenome 2020.
BRUXELLES - Robni izvoz i uvoz u EU i eurozoni stabilizirali su se u studenome 2020., naznačivši poboljšanje pred kraj pandemijske godine u kojoj su bilježili dvoznamenkaste stope pada, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.
Kineski BDP u zadnjem kvartalu 2020. skočio 6,5%
SKOK
Kineski BDP u zadnjem kvartalu 2020. skočio 6,5%
PEKING - U posljednjem lanjskom tromjesečju kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao 6,5 posto na godišnjoj razini, više u odnosu na očekivanja analitičara od 6,1 posto.
Potražnja za radnicima u 2020. pala za 26,5 posto
OŠTAR PAD
Potražnja za radnicima u 2020. pala za 26,5 posto
ZAGREB - Potražnja za radnicima prošle je godina pala za četvrtinu u odnosu na 2019., a veliki porast se ne očekuje ni u ovoj godini jer će se reaktivirati radna snaga koja je ostala zaposlena zahvaljujući vladinim mjerama pomoći gospodarstvu.
DBRS Morningstar potvrdio visoki kreditni rejting Slovenije
REJTING
DBRS Morningstar potvrdio visoki kreditni rejting Slovenije
LJUBLJANA - Agencija za kreditni rejting DBRS Morningstar potvrdila je slovenski kreditni rejting s A (visokim) i stabilnim izgledima.
Trumpov promašaj: Trgovinski rat s Kinom stajao SAD 245.000 radnih mjesta
SAD-KINA
Trumpov promašaj: Trgovinski rat s Kinom stajao SAD 245.000 radnih mjesta
WASHINGTON - SAD je zbog trgovinskog rata koji je predsjednik Donald Trump zapodjenuo s Kinom izgubio 245.000 radnih mjesta, a postupno obostrano smanjivanje carina potaknulo bi rast i djelomice nadoknadilo gubitak, pokazuje istraživanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE