GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK ažurira industrijsku strategiju kako bi smanjila ovisnost o Kini

EK ažurira industrijsku strategiju kako bi smanjila ovisnost o Kini
STRATEGIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2021 / 16:34
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu objavila ažuriranu Industrijski strategiju koja bi joj trebala pomoći u smanjenju ovisnosti od trećih zemalja, poglavito Kine.

Pandemija koronavirusa je pokazala stratešku ovisnost EU-a na tehnološkom i industrijskom planu, stoga je Komisija provela detaljnu početnu analizu 5200 proizvoda koji se uvoze u EU.

Analiza je pokazala da je od tih 5200 proizvoda EU jako ovisan o njih 137, što predstavlja šest posto uvoza robe u EU. Riječ je o osjetljivoj robi, većinom u energetski intenzivnim granama industrije (među ostalim riječ je o sirovinama) i zdravstvu (sastojci za farmaceutsku industriju), te u drugim područjima bitnima za potporu zelenoj i digitalnoj transformaciji. Za 34 proizvoda, koji predstavljaju 0,6 posto uvoza robe u EU, ovisnost je potencijalno još osjetljivija s obzirom na vjerojatnu malu mogućnost daljnje diverzifikacije i zamjene proizvodnjom u EU-u.

Analiza je ukazala i na probleme i ovisnosti u području naprednih tehnologija. Komisija je predstavila rezultate šest dubinskih studija na temu sirovina, baterija, aktivnih sastojaka u farmaceutskim proizvodima, vodika, poluvodiča te tehnologija računalstva u oblaku i najsuvremenijih tehnologija, u kojima su detaljnije mapirane strateške ovisnosti i njihov utjecaj.

Komisija najavljuje da će pokrenuti drugu fazu pregleda potencijalnih ovisnosti u ključnim područjima, s naglaskom na proizvode, usluge i tehnologije koji su ključni za dvostruku tranziciju, poput obnovljivih izvora, pohrane energije i kibernetičke sigurnosti, te razviti sustav praćenja u okviru Komisijina Opservatorija za ključne tehnologije.

Povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton je izjavio da je Europska unija bila “previša naivna” u pogledu svoga pristupa nekim strateškim sektorima, poput elektronskih čipova, koji se uglavnom proizvode u Aziji.

“Prava industrijska revolucija tek počinje – i bit ćemo njezin dio ako pravilno izaberemo ulaganja u ključne tehnologije i uspostavimo uvjete u smislu odgovarajućeg okvira. Europa ovime pruža takve uvjete za inovativnu, čistu i žilavu industriju koja svojim građanima pruža kvalitetna radna mjesta i omogućuje svojim malim i srednjim poduzećima da prosperiraju, uključujući i u vremenu oporavka”, izjavio je Breton.

Tagovi: Europska komisija, industrijska strategija, kineska ekonomija, Thierry Breton
PROČITAJ I OVO
Usvojen crnogorski budžet
BUDŽET
Usvojen crnogorski budžet

PODGORICA _ Crnogorski parlament usvojio je danas zakon o budžetu za 2021. godinu, kojim je predviđeno 2,46 milijardi evra priliva i izdataka, a kao glavni cilj je navedeno stvaranje uslova za brži ekonomski oporavak i stabilizacija javnih finansija.

Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
CIJENE
Inflacija raste i u Hrvatskoj, ali samo privremeno
ANALIZA - Prema najnovijim podacima DZS-a, godišnja inflacija mjerena indeksom potrošačkih cijena zabilježila je u svibnju nastavak pozitivnih stopa rasta.
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
KONKURENTNOST
Hrvatska i dalje stagnira na ljestvici globalne konkurentnosti
ZAGREB - Hrvatska se u ovogodišnjem izvješću nalazi na 59. mjestu od ukupno 64 svjetske ekonomije, što je poboljšanje pozicije za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu.
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
OŠTAR PAD
Crnogorski BDP u prvom kvartalu potonuo 6,4%
PODGORICA - Bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore pao je u prvom kvartalu 6,4 odsto, pokazuju preliminarni podaci Monstata.
Dio radnika nije dobio povrat poreza, čekaju da tvrtke plate obveze državi
POREZ
Dio radnika nije dobio povrat poreza, čekaju da tvrtke plate obveze državi
ZAGREB - Ove je godine Porezna uprava izdala oko 675.000 rješenja i obavijesti o porezu na dohodak za 2021. godinu, prema kojima su građani ostvarili pravo na povrat poreza u iznosu od 1,76 milijardi kuna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE