GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK: Hrvatska na dnu prema isplati sredstava iz EU fondova

EK: Hrvatska na dnu prema isplati sredstava iz EU fondova
EU FONDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2020 / 19:08
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Hrvatska je tijekom proteklih sedam godina uspjela iskoristiti svih 10,7 milijardi eura koje joj je EU stavila na raspolaganje iz fondova, no krajnjim korisnicima projekata isplaćeno je dosad 39 posto tog iznosa čime je RH na posljednjem mjestu među 28 država.

Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, objavila je u ponedjeljak na svojoj internetskoj stranici „Cohesion Data“ najnovije podatke za sve zemlje članice uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo.

Hrvatska se nalazi na dnu sa Španjolskom gdje je također krajnjim korisnicima isplaćeno 39 posto od ukupnog iznosa ugovorenih sredstava. U Italiji je isplaćeno 40 posto, Slovačkoj 41 posto a Sloveniji 53 posto iznosa.

„U Hrvatskoj je ugovorenost projekata izvrsna no poteškoća je u isplati sredstava“, kažu u Europskoj komisiji.

Novac ide iz proračuna Europske unije, preko hrvatske administracije, do krajnjih korisnika diljem Hrvatske. Prepreka je, kažu u Europskoj komisiji, što javne nabave traju dugo te što hrvatska administracija nameće korisnicima komplicirane procedure.

Projekti u Hrvatskoj, ugovoreni od 2014. do 2020. godine, smiju biti dovršeni do kraja 2023. godine pa bi do tada trebalo biti isplaćeno preostalih 61 posto od 10,7 milijardi eura.

„U Hrvatskoj uvijek postoje veliki problemi kod javne nabave. U javnu nabavu ulaze kojekakve firme s konkurentskim namjerama, pa se ulažu žalbe, pa procesi javne nabave traju po godinu, ili godinu i pol dana, pa zbog toga to sve ide sporije“, kaže Bruno Hranić, načelnik općine Vidovec u Varaždinskoj županiji.

„Ali vjerujem da će se to popraviti i da ćemo iskoristiti sva sredstva iz prethodnog proračunskog razdoblja“, dodaje taj član HDZ-a u čijoj općini je realizirano jedanaest projekata europskim novcem.

Najbolja situacija je u Finskoj gdje su krajnji korisnici primili 77 posto dogovorenog novca iz proračuna EU, a slijede Irska sa 70 posto i Luksemburg sa 69 posto.

„Kada je riječ o administrativnim procesima, u Europskoj komisiji postoji tehnička pomoć, ljudi koji sjede s Hrvatskom i rade na pojednostavljenju procedura“, kažu u Europskoj komisiji.

Ovaj tjedan bi se u Bruxellesu trebala sastati povjerenica za kohezijsku politiku Elisa Ferreira s hrvatskom ministricom regionalnog razvoja Natašom Tramišak. Na sastanku će razmotriti situaciju vezanu za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

U tom je razdoblju Hrvatska ugovorila projekte u vrijednosti većoj od 10,7 milijardi eura, odnosno za oko 10 posto je prekoračila taj maksimalni iznos. Sada preostaje za vidjeti hoće li oko 1 milijarde eura prekoračenih sredstava iz EU proračuna biti prebačeno u novo razdoblje od 2021. do 2027. godine. Ili će, pak, taj iznos doći iz hrvatskog proračuna ili onog regionalnog kako bi se dovršili započeti projekti.

To podešavanje europskog novca na odobrenih 10,7 milijardi eura ne bi trebalo zahvatiti manje korisnike, nego velike projekte poput cesta oko Pelješkog mosta.

Hrvatska je 2013. bila zadnja zemlja koja je ušla u EU, a u Europskoj komisiji kažu kako zemlja ništa nije izgubila od 2014. do 2020. godine, odnosno ugovorila je maksimalnu vrijednost projekata financiranih iz EU.

Tagovi: Europska komisija, fondovi EU
PROČITAJ I OVO
EK ažurira industrijsku strategiju kako bi smanjila ovisnost o Kini
STRATEGIJA
EK ažurira industrijsku strategiju kako bi smanjila ovisnost o Kini
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu objavila ažuriranu Industrijski strategiju koja bi joj trebala pomoći u smanjenju ovisnosti od trećih zemalja, poglavito Kine.
Ekonomija eurozone ubrzala u travnju, oporavak i u uslužnom sektoru
UBRZANJE
Ekonomija eurozone ubrzala u travnju, oporavak i u uslužnom sektoru
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone ubrzalo je u travnju, potaknuto rastom aktivnosti u uslužnom sektoru nakon sedam mjeseci pada koji su prouzročile mjere suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazalo je u srijedu istraživanje tvrtke Markit.
Dimon: Rad na daljinu neprikladan za mlade i željne napretka i razvoja
OCJENE
Dimon: Rad na daljinu neprikladan za mlade i željne napretka i razvoja
NEW YORK - QRad na daljinu nije prikladan za mlade, kao ni one koji teže napretku i razvoju, rekao je izvršni direktor bankarske grupe JPMorgan Chase Jamie Dimon na skupu izvršnih direktora koji je u New Yorku održao The Wall Street Journal.
Američki trgovinski deficit na novom povijesnom rekordu
DEFICIT
Američki trgovinski deficit na novom povijesnom rekordu
WASHINGTON - Američki vanjskotrgovinski deficit dosegao je novi rekord u ožujku 2021. godine, jer je državna financijska pomoć građanima stimulirala potražnju potrošača za robom stranih proizvođača.
Petrović: Srbija zaostaje u privrednom razvoju za zemljama CIE zbog korupcije
DIJAGNOZA
Petrović: Srbija zaostaje u privrednom razvoju za zemljama CIE zbog korupcije
BEOGRAD - Glavni razlog zbog koga Srbija podbacuje u privrednom rastu za zemljama Centralne i Istočne Evrope (CIE) Rumunijom, Madjarskom, Poljskom i Slovačkom, je loš kvalitet institucija koji se pre svega ogleda u prevelikoj korupciji i nedovoljnom nivou vladavine prava, rekao je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE