GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK nezadovoljna planovima postpandemijskog oporavka

EK nezadovoljna planovima postpandemijskog oporavka
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2021 / 17:03
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Planovi postpandemijske obnove gospodarstva koje su članice EU-a do sada dostavile Komisiji nedovoljno su ambiciozni i moraju biti poboljšani, smatra Europska komisija prema tvrdnjama tri diplomatska izvora.

Komisija je to mišljenje iznijela veleposlanicima 27 država EU-a na sastanku iza zatvorenih vrata, održanom 7. siječnja.

EU će za obnovu gospodarstva od krize koju je izazvala pandemija koronavirusa staviti na raspolaganje 1.100 milijardi eura iz dugoročnog proračuna i poseban fond 'težak' 750 milijardi eura.

Da bi dobile novac u vidu povoljnih kredita i bespovratne pomoći, zemlje EU-a moraju Komisiji dostaviti planove potrošnje.

„Planovima nedostaju strukturne reforme, strateška vizija, konkretni ciljevi i troškovna efikasnost. Treba odraditi još puno posla", prenosi jedan od anonimnih diplomata mišljenje EK o planovima koji su joj dostavljeni.

Drugi pak navodi ocjenu Komisije da neki planovi nisu dovoljno konkretni i da ne sadrže mjerljive ciljeve.

„Većina vlada zna trošiti, ali ne ističe se baš u reformama. Moraju ažurirati planove i uključiti ih. Moraju puno raditi kako bi mogli brzo povući novac i trošiti ga na pristojne projekte“, dodaje treći.

Komisija nije rekla koje su zemlje dostavile najslabije planove, rekli su izvori.

Manjak ambicije

Sve zemlje EU-a moraju Komisiji dostaviti konačnu verziju plana do kraja travnja. Potom ga moraju odobriti druge članice da bi novac bio isplaćen u drugoj polovini godine.

„Ne budu li preliminarni planovi poboljšani, budu li loši, Komisija ih ne bi trebala prihvatiti", smatra treći izvor.

"Čak i ako ih prihvati, blokirat će ih neto platitelji", dodaje, misleći na bogatije članice, poput Nizozemske, posebno nesklone "rasipanju" novca.

Preliminarne planove dosad je predalo manje od polovine zemalja EU-a, a Komisija je, prema izvorima, poručila ostalima da požuje kako bi se izbjeglo kašnjenje u raspodjeli novca.

Europska komisija nije imala konkretnih komentara na sastanak održan 7. siječnja.

Nakon što je sa članicama eurozone u ponedjeljak razgovarao o planovima, povjerenik EU-a za ekonomiju Paolo Gentiloni rekao je da se "dobro napreduje" ali treba "podići razinu ambicije u reformama".

Mnoge preliminarne planove treba „pojačati“ detaljima o rokovima, ciljevima i ključnim etapama kako bismo bili sigurni da će novac biti dobro potrošen, pojasnio je europski povjerenik.

Tagovi: Europska komisija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
STRANI RADNICI
Ove godine dosad 43.000 radnih dozvola za strance, 46% više nego lani
ZAGREB - Jedan od najvećih problema hrvatskog gospodarstva trenutačno je nedostatak radne snage u većini sektora.
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
CIJENE
Inflacija u EU usporila u veljači, Hrvatska na vrhu u eurozoni
BRUXELLES - Inflacija u EU usporila je u veljači, prateći trend u eurozoni, pokazale su u ponedjeljak nove procjene Eurostata.
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALITIČARI
Inflacija će padati, ali sporije nego što bismo željeli
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za veljaču 2024. Uz prvi rast na mjesečnoj razini (+0,2%) od listopada 2023., indeks potrošačkih cijena porastao je na godišnjoj razini 4,1%, kao i u siječnju.
Oporavak cijena željezne rudače
ROBE
Oporavak cijena željezne rudače
LONDON - Željezna rudača skočila je blizu 100 dolara po toni jer su podaci iz Kine dali mješovitu sliku o izgledima potražnje u industriji čelika u zemlji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE