GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK nezadovoljna planovima postpandemijskog oporavka

EK nezadovoljna planovima postpandemijskog oporavka
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2021 / 17:03
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Planovi postpandemijske obnove gospodarstva koje su članice EU-a do sada dostavile Komisiji nedovoljno su ambiciozni i moraju biti poboljšani, smatra Europska komisija prema tvrdnjama tri diplomatska izvora.

Komisija je to mišljenje iznijela veleposlanicima 27 država EU-a na sastanku iza zatvorenih vrata, održanom 7. siječnja.

EU će za obnovu gospodarstva od krize koju je izazvala pandemija koronavirusa staviti na raspolaganje 1.100 milijardi eura iz dugoročnog proračuna i poseban fond 'težak' 750 milijardi eura.

Da bi dobile novac u vidu povoljnih kredita i bespovratne pomoći, zemlje EU-a moraju Komisiji dostaviti planove potrošnje.

„Planovima nedostaju strukturne reforme, strateška vizija, konkretni ciljevi i troškovna efikasnost. Treba odraditi još puno posla", prenosi jedan od anonimnih diplomata mišljenje EK o planovima koji su joj dostavljeni.

Drugi pak navodi ocjenu Komisije da neki planovi nisu dovoljno konkretni i da ne sadrže mjerljive ciljeve.

„Većina vlada zna trošiti, ali ne ističe se baš u reformama. Moraju ažurirati planove i uključiti ih. Moraju puno raditi kako bi mogli brzo povući novac i trošiti ga na pristojne projekte“, dodaje treći.

Komisija nije rekla koje su zemlje dostavile najslabije planove, rekli su izvori.

Manjak ambicije

Sve zemlje EU-a moraju Komisiji dostaviti konačnu verziju plana do kraja travnja. Potom ga moraju odobriti druge članice da bi novac bio isplaćen u drugoj polovini godine.

„Ne budu li preliminarni planovi poboljšani, budu li loši, Komisija ih ne bi trebala prihvatiti", smatra treći izvor.

"Čak i ako ih prihvati, blokirat će ih neto platitelji", dodaje, misleći na bogatije članice, poput Nizozemske, posebno nesklone "rasipanju" novca.

Preliminarne planove dosad je predalo manje od polovine zemalja EU-a, a Komisija je, prema izvorima, poručila ostalima da požuje kako bi se izbjeglo kašnjenje u raspodjeli novca.

Europska komisija nije imala konkretnih komentara na sastanak održan 7. siječnja.

Nakon što je sa članicama eurozone u ponedjeljak razgovarao o planovima, povjerenik EU-a za ekonomiju Paolo Gentiloni rekao je da se "dobro napreduje" ali treba "podići razinu ambicije u reformama".

Mnoge preliminarne planove treba „pojačati“ detaljima o rokovima, ciljevima i ključnim etapama kako bismo bili sigurni da će novac biti dobro potrošen, pojasnio je europski povjerenik.

Tagovi: Europska komisija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Bank of America: Kina će prestići SAD i postati najveća svjetska ekonomija već 2028.
ANALITIČARI
Bank of America: Kina će prestići SAD i postati najveća svjetska ekonomija već 2028.
NEW YORK - Kina ima dobre šanse udvostručiti veličinu svoje ekonomije do 2035. godine i usput nadmašiti SAD kao najveću svjetsku ekonomiju, rekla je ekonomistica iz Bank of America (BofA) Helen Qiao.
Slovenski proračun u siječnju s deficitom od 432 milijuna eura
DEFICIT
Slovenski proračun u siječnju s deficitom od 432 milijuna eura
LJUBLJANA - Slovenski je proračun u siječnju zabilježio nešto manje od 890 milijuna eura prihoda, što je 1,7 posto manje u odnosu na siječanj prošle godine, a rashodi su porasli za 48 posto, na 1,32 milijarde eura.
Američki Zastupnički dom odobrio covid plan vrijedan 1,9 bilijuna dolara
ZELENO SVJETLO
Američki Zastupnički dom odobrio covid plan vrijedan 1,9 bilijuna dolara
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden izvojevao je prvu zakonodavnu pobjedu kada je rano u subotu Zastupnički dom usvojio njegov paket pomoći za oporavak od pandemije koronavirusa vrijedan 1,9 bilijuna dolara.
Hrvatskoj će trebati barem dvije-tri godine da dostigne razinu iz 2019.
REALNO
Hrvatskoj će trebati barem dvije-tri godine da dostigne razinu iz 2019.
ANALIZA - U ovoj godini početak pozitivnih godišnjih stopa rasta gospodarske aktivnosti očekujemo u drugom tromjesečju, ali bi snažniji zamašnjak trebao biti vidljiviji tek u drugoj polovici godine.
HNB: Pad BDP-a visok, no kretanja nešto povoljnija od ranijih projekcija
OCJENE
HNB: Pad BDP-a visok, no kretanja nešto povoljnija od ranijih projekcija
ZAGREB - Pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prošloj godini za 8,4 posto i dalje je vrlo visok, iako su ostvarena kretanja nešto povoljnija od projekcija Hrvatske narodne banke (HNB) s kraja 2020. godine, ističu iz HNB-a u komentaru najnovijih podataka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE