GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK pokrenula javnu raspravu o reformi fiskalnih pravila

EK pokrenula javnu raspravu o reformi fiskalnih pravila
PRAVILA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2021 / 16:27
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija je u utorak pokrenula javnu raspravu o reformi fiskalnih pravila, koja među inim propisuju granice proračunskog deficita i javnog duga, a koja su zbog suočavanja s posljedicama pandemije koronavirusa suspendirana do kraja 2022. godine.

Pandemija koronavirusa dovela je do dosad nezabilježenog stezanja gospodarskih aktivnosti tijekom 2020. godine.

Duboka recesija primorala je države članice na snažan fiskalni odgovor zbog čega je znatno porastao proračunski deficit i javni dug u svim državama članicama.

Komisija je u veljači prošle godine suspendirala pravila Pakta o stabilnosti i rastu koja ograničavaju proračunski deficit na tri posto BDP-a i javni dug na 60 posto BDP-a, a u ožujku ove godine suspenzija je produljena do kraja 2022. godine kako bi se zemljama članicama omogućilo da fiskalnim mjerama pomažu gospodarstvo.

Pravila o ograničavanju deficita i javnog duga i prije krize kritizirana su u južnim članicama EU-a kao previše restriktivna, a pogotovo sada kada su potrebne goleme javne investicije za provedbu Zelenog plana i u održivi oporavak gospodarstva.

S druge strane, tzv. “fiskalni jastrebovi”, skupina zemalja u kojoj su najglasnije Nizozemska i Austrija, nisu sklone ublažavanju ograničenja i labavljenju fiskalne discipline. Stoga se očekuje ponovno otvaranje žestokih sukoba između sjevera i juga EU-a.

“Kriza je neke izazove učinila još vidljivijima: veći deficiti i javni dug, još veće razlike i nejednakosti te potrebu za još više investicija. Potrebna su nam pravila ekonomskog upravljanja koja se mogu nositi s tim izazovima”, izjavio je izvršni potpredsjednik Komisije za gospodarstvo Valdis Dombrovskis.

On ističe potrebu za smanjenjem javnog duga u zemljama članicama, ali da to treba napraviti na "održiv način".

Komisija želi saslušati mišljenja svih dionika u javnoj raspravi, a potom će, bude li rasprava išla u tom smjeru predložiti moguće promjene pravila kako bi se o njima postigao dogovor prije isteka odredbe o odstupanju od fiskalnih pravila, to je jest do početka 2023.

Tagovi: fiskalna pravila, Europska komisija, proračunski deficit
PROČITAJ I OVO
Nezaposlenost u EU u listopadu stabilna, u eurozoni i Hrvatskoj smanjena
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u EU u listopadu stabilna, u eurozoni i Hrvatskoj smanjena
LUXEMBOURG - Stopa nezaposlenosti u EU u listopadu je ostala nepromijenjena u odnosu na mjesec ranije, a u eurozoni i Hrvatskoj ponovo je smanjena, pokazuje u četvrtak najnovije izvješće Eurostata.
Zagrebu se nude 1,2 mlrd. kuna, a ugovorili projekte za samo 39 milijuna
PROJEKTI
Zagrebu se nude 1,2 mlrd. kuna, a ugovorili projekte za samo 39 milijuna
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi suradnici u problemima su zbog Fonda solidarnosti jer, kako doznaje Jutarnji list, nemaju dovoljno prijavljenih projekata na temelju kojih bi povukli gotovo 2,2 milijarde kuna, a novac se treba potrošiti do lipnja sljedeće godine.
OECD: Inflacija najveća prijetnja oporavku gospodarstva
PRIJETNJE
OECD: Inflacija najveća prijetnja oporavku gospodarstva
PARIZ - Svjetsko gospodarstvo oporavit će se ove godine od pandemijske krize, prognozirala je u srijedu Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), upozorivši ipak da optimistične izglede može ugroziti dulje razdoblje visoke inflacije.
Izvjesno usporavanje industrijske proizvodnje
OČEKIVANJA
Izvjesno usporavanje industrijske proizvodnje
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u listopadu je u usporedbi sa rujnom 2021. bila viša za 1,9% dok je u odnosu na isti mjesec 2020. obujam industrijske proizvodnje porastao za 2,7%.
Poljska će inflaciju krotiti i nižim PDV-om na grijanje
INFLACIJA
Poljska će inflaciju krotiti i nižim PDV-om na grijanje
VARŠAVA - Poljska će mjerama obuzdavanja inflacije dodati i sniženu stopu PDV-a na grijanje, izjavio je premijer Mateusz Morawiecki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE