GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu

EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
PRIJEDLOZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.09.2021 / 19:15
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila novi Opći sustav povlastica (OSP), kojim želi osigurati da zemlje u razvoju poštuju ekološke standarde i odredbe o ljudskim i radnim pravima.

OSP je jednostrani trgovinski instrument kojim se ukidaju ili smanjuju uvozne carine na proizvode koji se u EU uvoze iz ugroženih zemalja s niskim dohotkom, čime se podupire iskorjenjivanje siromaštva, održivi razvoj i njihova integracija u globalno gospodarstvo. Prema Komisijinu prijedlogu, novi EU-ov OSP bio bi više usredotočen na smanjenje siromaštva i povećanje izvoznih mogućnosti za zemlje s niskim dohotkom. Cilj je pritom poticati održivi gospodarski rast u zemljama s niskim dohotkom i stvoriti nove mogućnosti za djelovanje u pitanjima okoliša i dobrog upravljanja.

Postojeća Uredba o OSP-u prestaje se primjenjivati 31. prosinca 2023. a nova bi se, nakon što je potvrdi Vijeće i Europski parlament, počela primjenjivati od 1. siječnja 2024.

EU omogućuje povlašteni trgovinski pristup za 67 zemalja u razvoju od kojih ne traži nikakav reciprocitet. Za najsiromašnije zemlje povlašteni pristup znači mogućnost da izvoze u EU bez carina i bez kvota sve proizvode osim oružja.

Prema postojećoj uredbi EU može uskratiti povlašteni pristup svom tržištu zemljama koje krše ljudska prava i prava radnika. Prema novom prijedlogu, pristup tržištu moći će izgubiti i one zemlje koje krše ekološke standarde i konvencije o dobrom upravljanju. Razlog za uskraćivanje povlaštenog pristupa može biti i prisilni rad ili rad djece.

Tagovi: Europska komisija, novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
PROČITAJ I OVO
I Nijemce muče poskupljenja
INFLACIJA
I Nijemce muče poskupljenja
BERLIN - Cijene u Njemačkoj rastu kao nikad u posljednja tri desetljeća. Osjetno su skuplji grijanje, benzin i hrana. To ima veze s cijenom energenata i većom potražnjom koja se pojavila s popuštanjem pandemije.
Vrhunac inflacije u Hrvatskoj očekuje se u prvom kvartalu 2022.
OČEKIVANJA
Vrhunac inflacije u Hrvatskoj očekuje se u prvom kvartalu 2022.
ZAGREB – Inflacija je u rujnu u Hrvatskoj nastavila ubrzavati i potrošačke cijene su bile veće za 3,3 posto nego u istom mjesecu prošle godine.
Godišnja stopa inflacije u rujnu 3,3 posto, najviša od ožujka 2013.
INFLACIJA
Godišnja stopa inflacije u rujnu 3,3 posto, najviša od ožujka 2013.
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj u rujnu su porasle 3,3 posto na godišnjoj razini, što je najviša stopa rasta od ožujka 2013. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku objavljeni u petak.
Poljska najavljuje dodatnih 1,5 milijardi zlota pomoći građanima
POMOĆ
Poljska najavljuje dodatnih 1,5 milijardi zlota pomoći građanima
VARŠAVA - Poljska će osigurati dodatnih 1,5 milijardi zlota (328 milijuna eura) pomoći građanima kako bi se lakše nosili s višim računama za potrošnju energije, izjavio je u petak poljski ministar za klimu.
Japan osniva vijeće za redistribuciju bogatstva
POTEZI
Japan osniva vijeće za redistribuciju bogatstva
TOKIO - Japanski premijer Fumio Kishida pokrenuo je u petak vijeće zaduženo za formiranje strategije koja bi adresirala dohodovne nejednakosti i redistribuirala bogatstvo, što Kishida naziva "novim oblikom kapitalizma".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE