GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK predstavila industrijski plan kao odgovor na američki plan subvencija

EK predstavila industrijski plan kao odgovor na američki plan subvencija
INICIJATIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2023 / 17:16
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europska komisija predstavila je danas svoj "Green Deal industrijski plan za eru neutralnosti", u pokušaju ublažavanja posljedica američkog zakona o smanjenju inflacije, koji predviđa 369 milijardi dolara pomoći američkom gospodarstvu do 2032. godine.

Američke subvencije rezervirane su za američke tvrtke, posebno za proizvodnju električnih vozila.

Europa strahuje da će to dovesti do vala preseljenja europskih tvrtki, koje bi željele iskoristiti američku pomoć ako svoja sjedišta presele u SAD.

Plan EU-a predlaže usredotočenje na ono gdje Europa može napraviti razliku.

“Dugo smo tvrdili da je borba protiv klimatskih promjena neophodna. Neophodno za naš planet, neophodno za naš ekonomski prosperitet i neophodno za našu stratešku neovisnost", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Kako bi se to postiglo, Komisija poziva na daljnje ublažavanje pravila o državnim potporama u korist projekata industrijske dekarbonizacije ili obnovljivih izvora energije.

Na dnevnom redu su i pojednostavljenje regulatornog okruženja, uspostava europskih standarda, pojednostavljenje i ubrzanje procedura za izdavanje uporabnih dozvola za "zelene" projekte.

Dok "subvencije u inozemstvu izjednačuju uvjete", rekla je Komisija u izjavi, EU želi revidirati pravila o državnim potporama kako bi omogućila zemljama da ponude ciljaniju potporu zelenim industrijama kao dio novog industrijskog plana.

Kako bi se spriječilo da državne subvencije velikih, bogatih država članica stvore nepoštenu konkurenciju među zemljama EU-a, Komisija predlaže načine za europsko financiranje.

Von der Leyen je na konferenciji za novinare izjavila da subvencije iz Njemačke i Francuske iznose 80 posto svih subvencija u EU.

Ideja Komisije je preusmjeriti postojeća europska sredstva, prvenstveno ona za oporavak nakon covida-19. I, "srednjoročno", Komisija potvrđuje ideju o novom "Europskom fondu za suverenitet", koji će biti predstavljen prije sljedećeg ljeta.

Von der Leyen rekla je danas da je ovo prilika "da se pokaže put s brzinom, ambicijom i smislom kako bi se osiguralo industrijsko vodstvo EU-a u brzorastućoj net-zero tehnologiji".

Dodala je da za poduzeća iz EU-a "to znači pretvaranje vještina u kvalitetna radna mjesta i inovacija u masovnu proizvodnju, zahvaljujući jednostavnijem i bržem okviru, a bolji pristup financiranju omogućit će našim ključnim industrijama čistih tehnologija da se brzo povećaju."

Prvi stup plana odnosi se na jednostavniji regulatorni okvir u EU. Drugi stup plana trebao bi ubrzati ulaganja i financiranje proizvodnje čiste tehnologije u Europi.

Između 35 posto i 40 posto svih radnih mjesta moglo bi biti pogođeno zelenim prijelazom, a razvoj vještina potreban je za dobro plaćene, kvalitetne poslove, a Komisija kaže da će se na to usredotočiti treći stup plana.

Četvrti stup odnosit će se na globalnu suradnju i omogućavanje trgovine da funkcionira za zelenu tranziciju, temeljenu na načelima poštenog tržišnog natjecanja i otvorene trgovine, nadovezujući se na suradnju s partnerima iz EU-a i na radu Svjetske trgovinske organizacije.

"U tu svrhu, Komisija će nastaviti razvijati mrežu EU sporazuma o slobodnoj trgovini i druge oblike suradnje s partnerima kako bi podržala zelenu tranziciju", kaže Komisija.

Ova će tema biti glavna na sljedećem izvanrednom summitu EU koji će se održati 9. i 10. veljače.

Tagovi: Europska komisija, američka ekonomija, subvencije
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE