GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekomomija eurozone blago porasla u drugom kvartalu

Ekomomija eurozone blago porasla u drugom kvartalu
BLAGI RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2023 / 17:10
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone blago je poraslo u drugom tromjesečju, nakon stagnacije u prva tri ovogodišnja mjeseca, dok je na razini Europske unije stagniralo, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata, koje je u skladu s prvom procjenom objavljenom krajem srpnja.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) 20-člane eurozone porastao je u drugom tromjesečju za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je stagnirao, pokazuju najnovije procjene europskog statističkog ureda kojima je potvrđena prva procjena.

Gospodarstvo EU-a u cjelini u drugom ovogodišnjem kvartalu stagniralo je pak u odnosu na prva tri mjeseca kada je bilo uvećano za 0,2 posto, također u skladu s prvom procjenom.

Na godišnjoj razini aktivnost je u drugom tromjesečju porasla za 0,6 posto u eurozoni, te za 0,5 posto u EU, kao što je pokazivala i prva procjena. U prva tri mjeseca porasla je na oba područja za 1,1 posto, u skladu s podacima objavljenim krajem srpnja.

Usporedbe radi, najveće svjetsko gospodarstvo, ono SAD-a, u drugom je kvartalu prema Eurostatovom izvješću poraslo 0,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je bilo uvećano za 0,5 posto. Na godišnjoj razini poraslo je 2,6 posto, nakon što je u prvom kvartalu poraslo za 1,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku, Grčku, Luksemburg i Maltu.

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći rast aktivnosti na tromjesečnoj razini bilježila je Irska, za 3,3 posto, a slijedi Litva s rastom od 2,8 posto, u skladu s prvom procjenom.

Blizu je i Slovenija, s rastom BDP-a od 1,4 posto.

Najsnažniji pad aktivnosti zabilježen je u Poljskoj, za 3,7 posto, a slijedi Švedska, s padom za 1,5 posto.

Najveće europsko gospodarstvo, ono Njemačke, stagniralo je u drugom tromjesečju, nakon blagog pada u prethodna dva kvartala.

Stagnaciju gospodarske aktivnosti bilježio je i Portugal u odnosu na prva tri ovogodišnja mjeseca.

Irska je, prema Eurostatu dostupnim podacima, prednjačila rastom aktivnosti i na godišnjoj razini, za 2,8 posto, u skladu s prvom procjenom.

U stopu je slijedi Rumunjska, s rastom od 2,7 posto, a blizu su i Portugal i Cipar s godišnjim stopama rasta od 2,3 posto.

Španjolska i Bugarska ostvarile su rast od 1,8 posto, a Slovenija od 1,6 posto.

Na godišnjoj razini najsnažnije je pala aktivnost u Estoniji, za tri posto. Slijede Švedska i Mađarska, s padom BDP-a od 2,4 odnosno 2,3 posto.

Njemačko gospodarstvo u drugom je kvartalu kliznulo 0,1 posto na godišnjoj razini, bilježeći pad drugi kvartal zaredom, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Broj zaposlenih u eurozoni i EU u drugom je kvartalu porastao za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je bio u oba područja uvećan za 0,5 posto, pokazuju sezonski prilagođeni podaci.

Na godišnjoj razini, prema sezonski neprilagođenim podacima, uvećan je za 1,5 posto u eurozoni i za 1,3 posto u EU, nakon 1,6-postotnog rasta u oba područja u prvom kvartalu prema istom razdoblju lani, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Tagovi: eurozona, ekonomija eurozone
PROČITAJ I OVO
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
USPOREDBE
Slovenske plaće veće, a hrana jeftinija
LJUBLJANA - Od ove je godine zajamčena minimalna plaća u Hrvatskoj 840 eura bruto ili otprilike 677 eura neto.
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
REJTING
S&P nakon jedanaest godina podigao kreditni rejting Turske
ANKARA - Ministar financija Turske Mehmet Šimšek izjavio je kako je američka agencija Standard and Poor's objavila povećanje rejtinga Turske što je, kako ističe, rezultat pozitivnog ekonomskog programa turske vlade.
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
TRENDOVI
Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u Hrvatskoj manje čak 7 posto
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine na mjesečnoj su razini bile manje za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini smanjene za 6,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE