GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomija eurozone past će u četvrtom kvartalu 2,7 posto

Ekonomija eurozone past će u četvrtom kvartalu 2,7 posto
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2020 / 15:07
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Gospodarstvo eurozone past će zbog drugog vala covida 19 u četvrtom tromjesečju 2,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, procijenili su u utorak u zajedničkom izvješću njemački ekonomski institut ifo, švicarski KOF i talijanski ured za statistiku.

„Nakon naglog oporavka u trećem kvartalu, gospodarska aktivnost ponovo će se smanjiti u četvrtom tromjesečju zbog novih mjera zatvaranja“, pokazuju "Izgledi gospodarstva eurozone", koje su izradili ifo, KOF i Istat.

U cijeloj 2020. godini gospodarstvo eurozone trebalo bi po njihovim procjenama pasti 7,3 posto.

Bruto domaći proizvod (BDP) 19-člane eurozone smanjio se u drugom tromjesečju 11,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, a u razdoblju od srpnja do rujna poskočio je 12,5 posto, konstatiraju instituti, napominjući da je glavni pokretač oporavka bila potrošnja kućanstava.

Za prvo tromjesečje 2021. godine Istat, ifo i KOF prognoziraju skroman rast gospodarstva eurozone, za 0,7 posto u odnosu na zadnja tri mjeseca 2020. U drugom tromjesečju 2021. rast aktivnosti trebao bi po njihovim procjenama ubrzati na tri posto.

„Izgledi su podložni rizicima koji bi mogli donijeti dublji pad ali i snažniji rast, ovisno o učinkovitosti mjera ekonomske politike, razvoju pandemije, cijepljenju i o tome kako će na gospodarstvo utjecati novac (iz fonda EU-a za oporavak od pandemije)", napominju.

Tagovi: ekonomija eurozone, eurozona, Markit, koronavirus
PROČITAJ I OVO
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
PRIJEDLOZI
EK predlaže novi sustav povlaštenog pristupa svome tržištu
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu predložila novi Opći sustav povlastica (OSP), kojim želi osigurati da zemlje u razvoju poštuju ekološke standarde i odredbe o ljudskim i radnim pravima.
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
KOČNICA
Poremećaji u opskrbnim lancima koče oporavak njemačke ekonomije
BERLIN - Njemačko gospodarstvo porast će ove godine slabije no što se očekivalo zbog poremećaja u opskrbnim lancima i nestašice čipova i drugih poluproizvoda koji koče oporavak od posljedica pandemije, objavio je u srijedu ekonomski institut Ifo.
Marić: Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno
INFLACIJA
Marić: Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno
ZAGREB - Inflaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno, zbog ispunjavanja kriterija za uvođenje eura, ali i standarda građana, rekao je u srijedu ministar financija Zdravko Marić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".
IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ZAPOSLENOST
IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a registrirana stopa nezaposlenosti u srpnju se nastavila kretati silaznom putanjom.
Prosječna neto plaća za srpanj 7.046 kuna
ZARADE
Prosječna neto plaća za srpanj 7.046 kuna
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za srpanj iznosila je 7.046 kuna, što je na godišnjoj razini nominalno više za 4,8 posto, a realno za 1,9 posto, objavio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE