GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomija eurozone stagnirala u rujnu

Ekonomija eurozone stagnirala u rujnu
STAGNACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2020 / 12:59
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Novi val zaraze koronavirusom prekinuo je oporavak gospodarstva eurozone u rujnu, pogodivši uslužni sektor koji je potisnuo u drugi plan snažan rast industrije, pokazalo je u ponedjeljak izvješće londonske tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u rujnu za 1,5 bodova u odnosu na prethodni mjesec, na 50,4 boda, izvijestio je Markit, blago povisivši početnu procjenu njegove vrijednosti.

Rezultat pokazuje stagnaciju gospodarstva u zoni primjene zajedničke europske valute.

Novi val zaraze koronavirusom teško je pogodio uslužni sektor, posebno u Španjolskoj, koja je zajedno s Italijom zadržala stroge mjere suzbijanja zaraze a postrožile su ih i Francuska i Njemačka, navode u Markitu.

Pad aktivnosti u uslužnom sektoru neutralizirao je najsnažniji rast industrije u više od dvije godine, ističu, ukazujući i na presušivanje novih narudžbi.

Među vodećim gospodarstvima eurozone, samo je Njemačka bilježila značajan rast, u Italiji aktivnosti su tek neznatno porasle dok su u Francuskoj ponovo krenule silaznom putanjom.

Španjolska je pak bilježila najveći pad od studenog 2012., ako se izuzme razdoblje potpune blokade, od ožujka do svibnja.

“Gospodarstvo eurozone gotovo je stagniralo u rujnu i šanse za opetovani pad aktivnosti u četvrtom kvartalu nedvojbeno su porasle", konstatira glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Izgledi za predstojeće razdoblje u velikoj mjeri ovise o uspješnom obuzdavanju zaraze i posljedičnom ublažavanju mjera održavanja distance kako bi se stvorili uvjeti za oporavak uslužnog sektora, tumači on.

Vlade će morati biti na oprezu i osiguravati pravovremenu podršku oporavku, zajedno sa središnjim bankama koje moraju voditi naglašeno poticajnu politiku, sugerira ekonomist Markita, podsjećajući da su inflatorni pritisci i u rujnu bili slabašni.

Poslovni čelnici pokazali su ipak naglašeni optimizam u rujnu, koji se očitovao u skoku odgovarajućeg Markitovog indeksa na najvišu razinu u sedam mjeseci.

"Eventualno daljnje pogoršanje PMI-ja u četvrtom tromjesečju dodat će težinu zahtjevima za dodatnim poticajima", upozorava ekonomist Markita.

Tagovi: ekonomija eurozone, eurozona, Markit, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE