GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomija eurozone u lipnju porasla najsnažnije u 15 godina

Ekonomija eurozone u lipnju porasla najsnažnije u 15 godina
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2021 / 16:40
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone poraslo je u lipnju najbrže u 15 godina zahvaljujući cijepljenju protiv covida 19 i ublažavanju koronamjera koje je potaknulo snažnu potražnju za robom i uslugama, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u lipnju za 2,4 boda u odnosu na svibanj, na 59,5 bodova, najvišu razinu od lipnja 2006, objavio je Markit, podigavši procjenu njegove vrijednosti za 0,3 boda.

Aktivnosti u industriji dodatno su ubrzale u lipnju, a sektor usluga zabilježio je najsnažniji rast u 14 godina zahvaljujući ubrzanom procjepljivanju i ublažavanju koronaograničenja, primjećuju u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Dodatno je ojačala i domaća i inozemna potražnja, posebno u industriji koja je zabilježila najsnažniji priljev inozemnih narudžbi od rujna 2014. kada je Markit počeo pratiti taj pokazatelj.

"Kompanije sve teže prate snažan rast potražnje, dijelom zbog manjka radne snage, što znači veću moć u određivanju cijena", ističe glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Manjak radne snage i kapaciteta nadovezao se na više cijene komunalija, robe i goriva, što je rezultiralo najvećim skokom troškova poslovanja u gotovo 13 godina, napominju u Markitu.

Inflatorni pritisci nisu ograničeni na industriju, napominje Williamson, ističući da su zbog većih troškova kompanije u uslužnom sektoru podigle cijene najviše u preko 20 godina, što signalizira jačanje inflatornih pritisaka na širokoj osnovi.

Poslovni su čelnici optimistični u prognozama za idućih 12 mjeseci, pokazuje Markitovo izvješće.

“Val optimizma da je najteži dio pandemije iza nas potaknuo je očekivanja kompanija na najvišu razinu u 21 godinu, što je dobar znak i signalizira da bi rast mogao dodatno ojačati u idućim mjesecima", zaključuje Williamson.

Tagovi: ekonomija eurozone, eurozona, Markit, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
OPTIMIZAM
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
RIM - Poslovna klima u Italiji u rujnu je pogoršana drugi mjesec zaredom, ali je povjerenje potrošača skočilo na najvišu razinu u više od 23 godine, pokazali su u petak podaci statističkog ureda ISTAT-a.
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
TREND
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
BERLIN - Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj pogoršana su u rujnu treći mjesec zaredom zbog pada aktivnosti u industriji pod utjecajem tvrdokornih problema u nabavnim lancima, pokazalo je u petak istraživanje instituta Ifo.
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
TRŽIŠTE RADA
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju kolovoza broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.588.965 osoba što je za 0,1% više u odnosu na srpanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 2,1%.
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
POTEZI
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
ZAGREB - Pored još nepoznatih efekata koje će na Hrvatsku imati uvođenje eura, zasad je jedino sigurno da će prelazak na zajedničku europsku valutu kao posljedicu imati povećanje broja rukovoditelja na razini Ministarstva financija, a moguće i nova zapošljavanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE