GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomija eurozone u lipnju porasla najsnažnije u 15 godina

Ekonomija eurozone u lipnju porasla najsnažnije u 15 godina
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2021 / 16:40
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone poraslo je u lipnju najbrže u 15 godina zahvaljujući cijepljenju protiv covida 19 i ublažavanju koronamjera koje je potaknulo snažnu potražnju za robom i uslugama, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u lipnju za 2,4 boda u odnosu na svibanj, na 59,5 bodova, najvišu razinu od lipnja 2006, objavio je Markit, podigavši procjenu njegove vrijednosti za 0,3 boda.

Aktivnosti u industriji dodatno su ubrzale u lipnju, a sektor usluga zabilježio je najsnažniji rast u 14 godina zahvaljujući ubrzanom procjepljivanju i ublažavanju koronaograničenja, primjećuju u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Dodatno je ojačala i domaća i inozemna potražnja, posebno u industriji koja je zabilježila najsnažniji priljev inozemnih narudžbi od rujna 2014. kada je Markit počeo pratiti taj pokazatelj.

"Kompanije sve teže prate snažan rast potražnje, dijelom zbog manjka radne snage, što znači veću moć u određivanju cijena", ističe glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Manjak radne snage i kapaciteta nadovezao se na više cijene komunalija, robe i goriva, što je rezultiralo najvećim skokom troškova poslovanja u gotovo 13 godina, napominju u Markitu.

Inflatorni pritisci nisu ograničeni na industriju, napominje Williamson, ističući da su zbog većih troškova kompanije u uslužnom sektoru podigle cijene najviše u preko 20 godina, što signalizira jačanje inflatornih pritisaka na širokoj osnovi.

Poslovni su čelnici optimistični u prognozama za idućih 12 mjeseci, pokazuje Markitovo izvješće.

“Val optimizma da je najteži dio pandemije iza nas potaknuo je očekivanja kompanija na najvišu razinu u 21 godinu, što je dobar znak i signalizira da bi rast mogao dodatno ojačati u idućim mjesecima", zaključuje Williamson.

Tagovi: ekonomija eurozone, eurozona, Markit, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE