GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomija eurozone u lipnju poraslo najbrže u petnaest godina

Ekonomija eurozone u lipnju poraslo najbrže u petnaest godina
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2021 / 14:16
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone poraslo je u lipnju najbržim tempom u 15 godina zahvaljujući oslobađanju suspregnute potražnje nakon ublažavanja koronamjera koja je potaknula uzlet uslužnog sektora, pokazalo je istraživanje tvrtke Markit.

Vlade širom svijeta, uključujući one u eurozoni, uvele su stroga ograničenja kako bi suzbile širenje covida 19, pozivajući građane na ostanu kod kuće i zatvarajući brojne tvrtke u uslužnom sektoru, čije se poslovanje bazira na izravnom kontaktu s kupcima.

Cijepljenje protiv covida 19 ublažilo je pritisak na zdravstvo i omogućilo ukidanje određenih ograničenja za uslužne tvrtke, koje su se već počele prilagođavati novim uvjetima poslovanja.

U takvim je uvjetima indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao u lipnju za 2,1 bod u odnosu na svibanj, na 59,2 boda, najvišu razinu od lipnja 2006. godine, objavila je u srijedu londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka Markit.

„Gospodarstvo eurozone raste tempom kakav nije viđen u proteklih 15 godina jer kompanije izvješću o naglom rastu potražnje", konstatira glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Baza rasta sve je šira i uz industriju uključuje i sve više dijelova uslužnog sektora, posebno kompanija koje posluju u izravnom doticaju s klijentima, dodaje Williamson.

Indeks koji mjeri aktivnosti u uslužnom sektoru eurozone skočio je u lipnju za 2,8 bodova u odnosu na svibanj, na 58 bodova, najvišu razinu od siječnja 2018., a skok indeksa novih narudžbi na najvišu razinu u 14 godina signalizira nastavak tog trenda u predstojećim mjesecima.

Indeks aktivnosti u industriji zadržao se pak na rekordno visokoj razini zabilježenoj u svibnju, od 63,1 bod, pokazuje Markitovo izvješće.

Nada da je najgora faza pandemije u eurozoni završila podigla je optimizam poslovnih čelnika u eurozoni na najvišu razinu otkada je Markit u srpnju 2012. počeo objavljivati indeks njihovih očekivanja.

Podaci signaliziraju da će gospodarstvo eurozone, nakon "impresivnog" rasta u drugom tromjesečju, porasli još snažnije u razdoblju od srpnja do rujna, procjenjuje ekonomist Markita.

"No, snažan rast, kako u Europi, tako i u svijetu, implicira da kompanije teško podmiruju potražnju, pritisnute nestašicom sirovina ali i radnie snage. U takvim uvjetima njihova će moć određivanja cijena i dalje rasti i dodatno pojačati pritisak na rast inflacije u idućim mjesecima", upozorava.

Tagovi: ekonomija eurozone, eurozona, Markit, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
OPTIMIZAM
Potrošači u Italiji optimistični, poslovni čelnici suzdržani
RIM - Poslovna klima u Italiji u rujnu je pogoršana drugi mjesec zaredom, ali je povjerenje potrošača skočilo na najvišu razinu u više od 23 godine, pokazali su u petak podaci statističkog ureda ISTAT-a.
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
TREND
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana i u rujnu
BERLIN - Očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj pogoršana su u rujnu treći mjesec zaredom zbog pada aktivnosti u industriji pod utjecajem tvrdokornih problema u nabavnim lancima, pokazalo je u petak istraživanje instituta Ifo.
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
TRŽIŠTE RADA
Ugodno iznenađenje: Zaposlenost rasla i u kolovozu
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, na kraju kolovoza broj ukupno zaposlenih iznosio je 1.588.965 osoba što je za 0,1% više u odnosu na srpanj, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine broj ukupno zaposlenih bio viši za 2,1%.
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
POTEZI
Marić osniva 14 novih odjela zbog eura
ZAGREB - Pored još nepoznatih efekata koje će na Hrvatsku imati uvođenje eura, zasad je jedino sigurno da će prelazak na zajedničku europsku valutu kao posljedicu imati povećanje broja rukovoditelja na razini Ministarstva financija, a moguće i nova zapošljavanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE