GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomija eurozone u veljači porasla najsnažnije u šest mjeseci

Ekonomija eurozone u veljači porasla najsnažnije u šest mjeseci
OHRABRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2020 / 11:56
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone poraslo je u veljači najsnažnijim tempom u šest mjeseci zahvaljujući stabilnom rastu uslužnog sektora koji je neutralizirao kontinuirano prigušenu potražnju i posljedice epidemije koronavirusa, pokazalo je u petak mjesečno istraživanje londonske tvrtke IHS Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u eurozoni porastao je u veljači za 0,3 boda u odnosu na prethodni mjesec, na 51,6 bodova, dosegnuvši najvišu razinu u šest mjeseci, izračunali su u Markitu.

Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti a one niže njihov pad.

„Gospodarstvo eurozone ponovo je ubrzalo u veljači unatoč tome što je koronavirus prouzročio poremećaje u mnogim kompanijama, izazivajući probleme u nabavi", konstatirao je glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson, dodajući kako je epidemija posebno teško pogodila "brojke" u sektoru turizma i putovanja.

Glavni je oslonac rasta i dalje "otporni" uslužni sektor, koji u veljači bilježi najsnažnij rast aktivnosti u šest mjeseci. U industriji su aktivnosti ponovo pale, iako najslabije u proteklih osam mjeseci, utvrdili su u londonskoj tvrtki za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

Williamson ukazuje i na "ohrabrujuće naznake izvlačenja industrije iz recesije koja pritišće proizvođače već dulje od godinu dana".

Priljev novih narudžbi ponovo je bio prigušen, te su se kompanije i dalje oslanjale na realizaciju starih narudžbi. U Markitu izdvajaju i slabiju potražnju u uslužnom sektoru zbog navodnih poremećaja u sektoru putovanja i turizma, povezanih s epidemijom koronavirusa.

"Izgledi su i dalje ipak u velikoj mjeri neizvjesni, pogotovo zbog mogućih novih poremećaja u lancima nabave, putovanjima, turizmu i potražnji, povezanih s epidemijom koronavirusa”, zaključio je Williamson.

Kao poseban problem izdvaja učestala kašnjenja isporuka u veljači koja su po njegovim riječima "loš znak za proizvodnju u ožujku" ako se ne pronađu novi izvori nabave.

Tagovi: ekonomija eurozone, eurozona, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE