GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Energenti katapultirali manjak u trgovinskoj bilanci eurozone i EU-a

Energenti katapultirali manjak u trgovinskoj bilanci eurozone i EU-a
DEFICIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.09.2022 / 18:00
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Manjak u robnoj razmjeni EU-a i eurozone snažno je porastao u srpnju, odražavajući poskupljenje uvoza energenata, pokazali su podaci Eurostata.

EU je u srpnju izvezao robu u vrijednosti većoj za 13 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazali su sezonski neprilagođeni podaci europskog statističkog ureda, objavljeni u četvrtak.

Uvoz je pak poskočio 48 posto.

Bilanca je pokazala manjak EU-a u robnoj razmjeni sa svijetom od 42,3 milijarde eura, najviši otkada je europski statistički ured počeo objavljivati izvješća. U prošlogodišnjem srpnju Unija je bilježila višak od 15,6 milijardi eura.

Eurozona je u srpnju povećala robni izvoz za 13 posto, a uvoz za 44 posto.

Time je bilanca robne razmjene sa svijetom pokazala manjak od rekordne 34 milijarde eura. U srpnju prošle godine eruozona je bilježila višak od 20,7 milijardi eura.

Manjak je na oba područja u srpnju bio veći za četvrtinu nego u lipnju.

Skupa energija

U razdoblju od siječnja do srpnja robni izvoz iz EU-a porastao je 17,2 posto, a gotovo isti postotni rast bilježila je i eurozona.

Vrijdenost robnog uvoza poskočila je pak za 49 posto u EU i za 43 posto u eurozoni.

Uvoz energenata više je nego udvostručen, nadmašivši skok izvoza, i Unija je prvih sedam mjeseci zaključila s manjkom u trgovini energentima gotovo trostruko većim nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Cijene energije snažno su porasle ove godine zbog ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Moskvi.

U trgovini hranom EU je zabilježio višak, unatoč 30-postotnom skoku uvoza, dvostruko snažnijem od skoka izvoza.

SAD se prometnuo u glavno odredište europskog izvoza, koji je porastao otprilike za četvrtinu. Još je snažnije porastao uvoz iz SAD-a, za 52,8 posto. Bilanca pokazuje europski višak u razmjeni od 91,2 milijarde eura, nešto manji nego u prvih sedam mjeseci 2021.

Izvoz u Rusiju smanjen je pak za trećinu dok je uvoz porastao za 70 posto. Bilanca pokazuje europski manjak u razmjeni od 103,2 milijarde eura, trostruko veći nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Tagovi: trgovinska bilanca EU, trgovinska bilanca eurozone, energenti, plin, ruski plin
PROČITAJ I OVO
S&P povećao kreditni rejting Zagrebu
REJTING
S&P povećao kreditni rejting Zagrebu
ZAGREB - Agencija Standard & Poor's povećala je u petak kreditni rejting Gradu Zagrebu s "BB-" na "BB" zbog iskazane gospodarske otpornosti koja podupire proračunske rezultate uz stabilne izglede, priopćeno je u nedjelju iz Grada Zagreba.
Novotny: Bez prerađivačke industrije Slavonija će nastaviti gubiti stanovništvo
ANALITIČARI
Novotny: Bez prerađivačke industrije Slavonija će nastaviti gubiti stanovništvo
ZAGREB - Rezultati popisa stanovništva potvrdili su prognoze o depopulaciji područja na kojima nema dovoljno ekonomskih aktivnosti, a Slavonija će nastaviti gubiti stanovništvo bez obnove i razvoja prerađivačke industrije, ocijenio je za Hinu ekonomski analitičar Damir Novotny.
Manjak mladih radnika popunjava 50.000 zaposlenih starijih od 65
RADNA SNAGA
Manjak mladih radnika popunjava 50.000 zaposlenih starijih od 65
ZAGREB - U Hrvatskoj je ovo ljeto u klasičnom radnom odnosu bilo 25 tisuća zaposlenih starijih od 65 godina. Osim te skupine radnika koji su nastavili raditi i nakon što su stekli formalne uvjete za mirovinu, na pola radnog vremena bilo je zaposleno i oko 23 tisuće umirovljenika, piše u petak Večernji list.
Može li nas povijest inflacije nečemu naučiti?
INFLACIJA
Može li nas povijest inflacije nečemu naučiti?
BERLIN - Cijene u Njemačkoj vrtoglavo rastu, baš kao i prije pola stoljeća. Gdje su paralele između današnjih poskupljenja i inflacije u sedamdesetim godinama? Što je sada drugačije?
Visoki troškovi života potopili očekivanja europskih potrošača
PESIMIZAM
Visoki troškovi života potopili očekivanja europskih potrošača
ZAGREB - Očekivanja potrošača u EU i eurozoni spustila su se u rujnu na najnižu razinu otkada Europska komisija provodi istraživanja, pritisnuta visokim troškovima života i inflacijom koji kućne budžete ograničavanju na osnovne potrepštine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE