GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Energetska kriza povećala javni dug Velike Britanije na gotovo 100% BDP-a

Energetska kriza povećala javni dug Velike Britanije na gotovo 100% BDP-a
ZADUŽENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2022 / 18:10
Autor: SEEbiz
LONDON - Velika Britanija počela se jako zaduživati zbog poskupljenja energije i rastuće inflacije.

U listopadu se zemlja neto zadužila za 13,5 milijardi funti, u usporedbi s 9,2 milijarde funti u istom mjesecu prošle godine. Javni dug zemlje tako je prošli mjesec narastao na gotovo 2,460 milijardi eura, odn na 97,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Analitičari procjenjuju da je visoko zaduživanje u listopadu rezultat vladine mjere zaštite kućanstava od visokih cijena energenata. Vlasti su u jesen uvele dvogodišnje ograničenje cijena struje i plina za kućanstva, a zatim i šestomjesečno ograničenje za poduzeća, javne ustanove i nevladine organizacije. Na taj su se korak odlučili zbog bjesomučne inflacije, posebice visokih troškova energije, prenijela je francuska novinska agencija AFP.

"Ispravno je da je zemlja povećala svoje zaduživanje kako bi podržala milijune poduzeća i obitelji", komentirao je brojke novi britanski ministar financija Jeremy Hunt. "No da bismo odgovorili na izazov inflacije potaknute vrtoglavim porastom računa za energiju, ključno je postaviti javne financije na održiviji put", dodao je.

Hunt je prošlog tjedna predstavio proračunski plan koji ima za cilj dovesti brojke u red i smiriti porast inflacije. Plan uključuje 55 milijardi funti povećanja poreza i smanjenja potrošnje, uključujući zamrzavanje iznosa poreznih olakšica za građane i povećanje poreza na neočekivanu dobit od energetske industrije.

Ministar je tada objasnio i da je Velika Britanija u recesiji. Britansko gospodarstvo sljedeće će se godine smanjiti za 1,4 posto, a nezaposlenost će porasti sa sadašnjih 3,6 posto na 4,9 posto do 2024. godine, rekao je.

Tagovi: Jeremy Hunt, energetska kriza, Velika Britanija, javni dug
PROČITAJ I OVO
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
USPOREDBE
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Europi se kretao od 41 posto ispod prosjeka EU do 161 posto iznad njega. Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu.
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
TRENDOVI
Slovenija: Povjerenje potrošača blago poboljšano u ožujku
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u ožujku je poboljšan za jedan postotni bod u odnosu na veljaču i ožujak prošle godine, ali je 11 postotnih bodova niži od dugogodišnjeg prosjeka. Povjerenje potrošača tako se početkom godine polako popravlja, ali ostaje na niskim razinama. Očekivanja o kretanju cijena u skoroj budućnosti su sve manja.
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
PRAVI MOTIVI
Registar kućanstava korak do poreza na imovinu
ZAGREB - Registar kućanstava korak je do poreza na imovinu, piše Jutarnji list, ističući da će objedinjeni podaci omogućiti pravednije oporezivanje svih vrsta dohodaka.
Rast zaposlenosti u veljači
TRŽIŠTE RADA
Rast zaposlenosti u veljači
ZAGREB - U Hrvatskoj je i u veljači nastavljen trend rasta broja zaposlenih.
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
SIGNALI
Recesija ipak zaobilazi Njemačku
BERLIN - Njemačko će gospodarstvo, po svemu sudeći, izbjeći recesiju od koje se bojalo i umjesto pada bruto domaćeg proizvoda ostvariti krhki rast, ocijenilo je Vijeće ekonomista u novom izvješću s procjenama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE