GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EP bi idući tjedan trebao odobriti 683,7 milijuna eura Hrvatskoj za potres

EP bi idući tjedan trebao odobriti 683,7 milijuna eura Hrvatskoj za potres
POTRES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2020 / 15:23
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zastupnici Europskog parlamenta trebali bi u utorak na plenarnoj sjednici u Bruxellesu dati svoje konačno odobrenje za pomoć EU-a u iznosu od 823 milijuna eura za saniranje posljedica potresa u Hrvatskoj, poplava u Poljskoj te koronakrize u nekoliko država članica, kazao je u petak hrvatski eurozastupnik Karlo Ressler.

Pomoć u iznosu od 823 milijuna eura iz Fonda solidarnosti Europske unije namijenjena je za osam država članica.

Hrvatskoj je za saniranje posljedica razornog potresa u Zagrebu 22. ožujka odobreno ukupno 683,7 milijuna eura, kazao je Ressler (HDZ, EPP) na konferenciji za novinare putem Zooma, u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Predujam u iznosu od 88,9 milijuna eura već je isplaćen u kolovozu, podsjetio je, a ostatak slijedi.

Više od 7 milijuna eura namijenjeno je Poljskoj za projekte obnove nakon velikih poplava koje su u lipnju pogodile Potkarpatsko vojvodstvo.

Više od 132,7 milijuna eura namijenjeno je za isplate predujma Hrvatskoj, Njemačkoj, Irskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Španjolskoj i Portugalu za saniranje javnozdravstvenih posljedica koje je izazvao koronavirus početkom godine.

Hrvatskoj je odobreno 8,5 milijuna eura predujma u tu svrhu, navodi se u priopćenju Ureda EP-a u RH.

Govoreći o glavnim temama plenarne sjednice idući tjedan u Bruxellesu, Ressler se osvrnuo i na pregovore o novom višegodišnjem proračunu EU-a i planu za oporavak, koji blokiraju Mađarska i Poljska.

Ressler je kazao da je u kontekstu koronakrize jasno da je „nužno brzo postići dogovor o višegodišnjem proračunu Unije kako bi svi krajnji korisnici, u svim državama članicama, što prije počeli koristiti sredstva na raspolaganju za oporavak“, posebice s obzirom na to da 60 posto hrvatskih građana smatra da bi Unija trebala raspolagati većim financijskim sredstvima kako bi prevladala posljedice krize.

U vezi mađarskog i poljskog veta na proračunski paket zbog uvjetovanja korištenja europskih sredstava poštivanjem vladavine prava, Ressler je izrazio uvjerenost da će „prevladati ozbiljnost i razumijevanje te će se uskoro postići dogovor unutar Vijeća, osobito jer su i te dvije zemlje velike korisnice EU fondova te im je itekako u interesu početi koristiti sredstva.“

Kao izvjestitelj u sjeni EPP-a za proračun EU-a za 2021., Ressler je kazao da se prijedlogom proračuna planiraju velike investicije u sve države članice, što će omogućiti osnaživanje i hvatanje koraka s najrazvijenijim državama kroz kohezijsku politiku, uz smanjenje gospodarskih i društvenih razlika te nepovoljnih demografskih trendova.

Zaštita potrošača

Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan (SDP, S&D) istaknula je kako će zastupnici raspravljati i glasati o više izvješća u području zaštite potrošača, uz poseban osvrt na izvješće „Prema održivijem jedinstvenom tržištu za poduzeća i potrošače“, čija je ona izvjestiteljica za socijaliste i demokrate.

„Parlament će iznijeti mišljenje što Komisija treba promijeniti u postojećim zakonima kako bismo ojačali potrošačka prava, sačuvali okoliš i stvorili nova radna mjesta“, kazala je.

Cilj izvješća je zabraniti ugrađene kvarove proizvoda kroz Direktivu o nepoštenoj trgovačkoj praksi.

"Prema istraživanjima u Francuskoj, 90 posto njihovih građana vjeruje da se uređaje izrađuje na način da se programiramo pokvare nakon određenog vremena. Prema podacima Komisije, uređaji se kvare najčešće u drugoj, trećoj godini od kupnje, otprilike kad jamstva ističu", kazala je.

Zastupnici pozivaju Komisiju da potrošačima osigura i pravo na popravak.

„Potrošači daju prednost popravku uređaja, a ne kupovini novog, te im se to treba i omogućiti, tako da popravak bude cjenovno prihvatljiv. Želimo potaknuti otvaranje servisa za popravak i otvaranje radnih mjesta, trenutna praksa potrošača kupi – koristi - baci to ne podržava“, naglasila je.

Kad je riječ o izvješću o sigurnosti proizvoda, zastupnica naglašava da se Parlament bori za to da sigurnost proizvoda bude jednaka bez obzira kupuju li se na EU tržištu proizvodi koji su proizvedeni u Uniji ili izvan nje, dodavši da su europski proizvođači i trgovci u lošijem položaju jer se pridržavaju strogih pravila, a to često nije slučaj za proizvođače izvan Unije, a koji plasiraju robu na europsko tržište.

Borzan se osvrnula i na nova pravila o kolektivnim tužbama o kojima će se glasati idući tjedan, što će dodatno ojačati potrošače.

„Potrošači koji trpe isti problem moći će se udružiti prekogranično i kolektivno tražiti odštetu", kazala je, dodavši da za proizvode vrlo niskih cijena pojedinci neće dobivati odštete zbog niske pojedinačne vrijednosti, nego će se sredstva kolektivno uplaćivati u fondove za zaštitu potrošača, što smatra dobrom praksom.

Borzan je novu Komisijinu strategiju za potrošače ocijenila pozitivnom, napomenvši da još puno posla predstoji pred institucijama da ona i zaživi.

„Predložene mjere se ne smiju smatrati troškom nego ulaganjem u budućnost, donositelji odluka trebaju imati sluha za sve promjene koje nas čekaju“, zaključila je.

Na dnevnom redu plenarne sjednice su i nova industrijska strategija EU-a, sloboda medija i zaštita novinara, te rasprava o posljedicama koronakrize na vanjsku politiku i na schengenski sustav.

Očekuje se da će zastupnici osuditi odluku poljskog Ustavnog suda kojom se uvodi gotovo potpuna zabrana pobačaja te da će pozvati članice koje to još nisu učinile da ratificiraju Istanbulsku konvenciju

Osvrnut će se i na najavljene teme kojima bi se na samitu u prosincu trebali baviti šefovi država i vlada EU-a, među kojima su proizvodnja i dostupnost cjepiva protiv koronavirusa, klimatski ciljevi i borba protiv terorizma, navodi se u priopćenju Ureda EP-a u RH.

Tagovi: Europski parlament, potres u Zagrebu, Fond solidarnosti Europske unije
PROČITAJ I OVO
Uz najavu PKS strani biznismeni mogu u Srbiju bez PCR testa
GRANICE
Uz najavu PKS strani biznismeni mogu u Srbiju bez PCR testa
BEOGRAD – Na inicijativu Privredne komore Srbije (PKS), poslovni ljudi iz čitavog sveta, strani i domaći državljani koji u našu zemlju dolaze zbog posla, od 21. januara granicu Republike Srbije mogu da pređu po pojednostavljenoj proceduri, drugačijoj od pravila koja važe za ostale putnike, saopštila je Privredna komora.
Povjerenje europskih potrošača oslabilo u siječnju
TREND
Povjerenje europskih potrošača oslabilo u siječnju
BRUXELLES - Povjerenje potrošača u Europskoj uniji i eurozoni pogoršano je u siječnju, pokazalo je izvješće Europske komisije, naznačivši da je kontinuirano širenje zaraze covidom 19 zabrinulo građane i zasjenilo ubrzanu kampanju cijepljenja.
Zastoj ekonomije eurozone: PMI Index pao 1,6 bodova u siječnju
ZASTOJ
Zastoj ekonomije eurozone: PMI Index pao 1,6 bodova u siječnju
LONDON - Pad gospodarstva eurozone produbljen je u siječnju zbog pojačanih protupandemijskih mjera koje teško pogađaju uslužni sektor, ali poslovni čelnici polažu nadu u kampanju cijepljenja protiv covida 19, pokazalo je u petak izvješće tvrtke Markit.
EK nezadovoljna planovima postpandemijskog oporavka
NEZADOVOLJSTVO
EK nezadovoljna planovima postpandemijskog oporavka
BRUXELLES - Planovi postpandemijske obnove gospodarstva koje su članice EU-a do sada dostavile Komisiji nedovoljno su ambiciozni i moraju biti poboljšani, smatra Europska komisija prema tvrdnjama tri diplomatska izvora.
HZZ pokrenuo javne radove u otklanjanju posljedica potresa
JAVNI RADOVI
HZZ pokrenuo javne radove u otklanjanju posljedica potresa
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u četvrtak je mjere aktivne politike zapošljavanja za 2021. godinu dopunio novom podmjerom "Javni rad - otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na područjima Sisačko-moslavačke županije".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE