GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EP prekinuo pregovore o proračunu

EP prekinuo pregovore o proračunu
PREGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.10.2020 / 23:15
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europski parlament je priopćio u četvrtak navečer da je prekinuo pregovore sa zemljama članicama o budućem višegodišnjem proračunu EU-a za razdoblje od 2021. do 2027. po cijenu da odgodi plan oporavka od pandemije koronavirusa vrijedan 750 milijarda eura.

"Europski zastupnici će se vratiti za pregovarački stol kad Vijeće (koje zastupa zemlje članice) pokaže stvarnu volju za postizanje dogovora", navodi u priopćenju.

Glasnogovornik njemačkog predsjedništava EU-a izrazio je žaljenje zbog "propuštene prilike".

Predsjednici država i vlada EU-a dogovorili su se u srpnju o sedmogodišnjem proračunu vrijednom 1074 milijarde eura. No parlament traži znatno veći iznos koji će napose biti namijenjen za "petnaest glavnih programa" EU-a. No odluka o tom pitanju donijet će se tek za nekoliko godina.

Eurozastupnici su u četvrtak u svom pismu odbili ponuđenu nagodbu njemačkog predsjedništva s povećanjem od nekih 9 milijarda eura.

"Razočaran sam", napisao je parlamentarni pregovarač Jan Van Overtveldt u svom pismu ocijenivši da u novom prijedlogu nema "ništa nova".

S obzirom da je bilo iznimno teško postići dogovor zemalja članica o proračunu, njemačko predsjedništvo je sve dosad odbijalo povećati njegov ukupan iznos.

Takozvane "štedljive" zemlje (Nizozemska, Danska, Švedska, Austrija i Finska) odlučno se protive bilo kakvom novom povećanju.

Još jedno sporno pitanje opterećuje pregovore Parlamenta i Vijeća: donošenje strožih propisa radi smanjenja ili obustave isplate europskih fondova u slučaju povrede vladavine prava.

Prošlog tjedna su se zemlje članice dogovorile o takvom mehanizmu, prvom takvom u EU-u, unatoč protivljenju nekih zemalja.

Velika većina europskih zastupnika želi stroži mehanizam za takve zemlje kao što su Poljska i Mađarska.

Tagovi: Europski parlament, proračun EU, Jan Van Overtveldt, višegodišnji proračun EU
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE