GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste: Srbija najmanje, Hrvatska najviše pogođena koronakrizom

Erste: Srbija najmanje, Hrvatska najviše pogođena koronakrizom
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2020 / 10:36
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Od zemalja centralne i istočne Evrope (CEE), ekonomija Srbije će biti najmanje pogođena krizom izazvanom koronavirusom, procenjue se u najnovijoj analizi austrijske Erste grupe.

Bruto domaći proizvod (BDP) zemalja u regionu CEE pašće u proseku za 4,7 procenata u 2020. godini usled posledica korona krize, pri čemu će najmanji pad od 2,3 procenta imati Srbija, predviđaju analitičari Erste grupe, a prenosi portal Seenews.

Analizom Erste banke obuhvaćene su, pored Srbije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, i Mađarska, Slovačka, Poljska i Češka.

“Zatvaranje uslužnog sektora na najmanje mesec i po dana zaustaviće rast potrošnje u kategorijama kao što su restorani, hoteli i kultura. Turistički orijentirane zemlje poput Hrvatske i Slovenije će se suočiti s teškom recesijom, prema našim procenama zabeležiće padodm od 7,5 i 6,7 posto, respektivno”, navodi se u dokumentu.

Na rast izvoza će negativno uticati prekidi u proizvodnji i poremećaji u lancima snabdevanja.

Pored toga, gubici prihoda koji nastaju usled otpuštanja i nižih iznosa zarada, koje subvencionišu vlade, u poređenju s redovnim platama, verovatno će ograničiti potrošnju domaćinstava na trajna dobra i odeću u ostatku godine, a sve veća nezaposlenost smanjiće poverenje potrošača.

Prema izveštaju Erstea, očekuje se da će rumunska ekonomija ove godine pasti za 4,7 procenata.

Pre nešto više od dve nedelje, analitičari Erste grupe su predviđali rast BDP-a Rumunije u 2020. godini od 2,0 odsto, dok su za Hrvatsku prognozirali rast od 0,5 procenata, za Srbiju rast od 3,0 procenta, a za Sloveniju 2,7 posto.

Ekonomisti ove banke procenjuju da će Mađarska i Poljska ove godine zabeležiti privredni pad od oko 4,0 odsto, Slovačka 5,0 procenata, a Češka oko 6,7 posto.

Tagovi: srpska ekonomija, hrvatska ekonomija, Erste, Mađarska, Slovaćka, hrvatski turizam, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
MIROVINE
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
ZAGREB - Prosječni Hrvat u mirovinu ide s nepunih 60 godina, zbog čega su naši novopečeni umirovljenici neki od najmlađih u Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE