GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste: Srbija se prva vraća na razinu prije krize, Hrvatska najkasnije

Erste: Srbija se prva vraća na razinu prije krize, Hrvatska najkasnije
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2020 / 08:00
Autor: SEEbiz
BEČ - Nakon procijenjenog pada od 5,1% ove godine, očekujemo da će se ekonomije CEE oporaviti za 3,6% 2021. godine, navodi Erste banka u svojim najnovijim prognozama.

Oporavak će biti potaknut potrošnjom i izvozom. Drugi val pandemije i potencijalno kašnjenje u radu Fonda za oporavak odrazit će se na brzinu oporavka. Ekonomije CEE će se, procjenjuju analitičari Erstea, vratiti na razinu prije krize tek 2022. godine, sa izuzetkom Srbije (2021.) i Hrvatske (2023.).

- Tempo oporavka je nešto sporiji zbog negativnog utjecaja drugog vala pandemije na kvartalni rast u 4Q20 i pretpostavke da neke restriktivne mjere mogu ostati na snazi u 1Q21. Godišnji rast BDP-a skočit će na visoke pozitivne brojke u drugom kvartalu, što odražava vrlo nisku bazu uzrokovanu ovogodišnjim proljetnim zaključavanjem. U 2H21, godišnji rast trebao bi se normalizirati i malo ubrzati do kraja godine, navodi Erste u prognozama.

Međutim, banka navodi da postoji dosta neizvjesnosti oko daljnjeg razvoja pandemije, što može utjecati na rast s obje strane.
Ranije cijepljenje, uspješno liječenje pacijenata zaražanih virusom COVID19 ili efikasnije i dostupnije testiranje definitivno bi poboljšali situaciju i povećali povjerenje u brži i trajniji oporavak.

S druge strane, svako kašnjenje u cijepljenju ili daljnji valovi pandemije praćeni djelomičnim zaustavljanjem učinili bi oporavak vrlo fragmentiranim.

- Zbog kašnjenja u odobravanju proračuna EU, prilično smo konzervativni u pogledu dostupnosti sredstava iz šema grantova EU sljedeće generacije 2021. godine i očekujemo da će značajan dio stići tek 2022.-23., navode iz Erstea.

Tagovi: Erste, hrvatska ekonomija, srpska ekonomija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE