GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU i Kina potpisuju investicijski sporazum do kraja godine

EU i Kina potpisuju investicijski sporazum do kraja godine
SPORAZUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.12.2020 / 21:33
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Europska unija i Kina rade na potpisivanju sporazuma o investicijama do kraja 2020. godine koji će europskim tvrtkama omogućiti veći pristup kineskim tržištima. Očekuje se da će sporazum poboljšati i europsko-kineske odnose.

"Pregovori su u završnoj fazi", rekao je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin. Glasnogovornik njemačke vlade tada je rekao da je postignut napredak u pregovorima i da je cilj postizanje sporazuma prije kraja godine. Kina je, rekao je, sada posvećenija postizanju sporazuma.

Neimenovani glasnogovornik EU rekao je za Reuters da je napredak postignut na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel. Njemačka predsjedava EU do kraja godine, a ujedno je i najveći europski izvoznik u Kinu.

Mogući dogovor bi, prema Reutersu, značio veliki napredak za kinesko-europske odnose, koji su se pogoršali od izbijanja novog koronavirusa u Wuhanu i intervencije kineske središnje vlade u Hong Kongu. Sveobuhvatnim sporazumom o ulaganju većina europskih tvrtki postala bi konkurentnija na kineskom tržištu.

Pregovori o sporazumu zastali su nekoliko puta u šest godina. Prema Bruxellesu, Kina nije održala svoja obećanja da će ukinuti ograničenja za europska ulaganja, dok kineske tvrtke imaju širok pristup europskom tržištu. Europska komisija je sporazum opisala kao "ključni alat u rješavanju neravnoteže".

Navodi iz Pekinga i Bruxellesa predstavljaju veliki zaokret, jer je Gospodarska komora EU u Kini u lipnju izrazila sumnju da bi mogli postići dogovor do krajnjeg roka postavljenog prošlog prosinca 2020. Drugi neimenovani dužnosnik iz Bruxellesa rekao je za Reuters da se Kina zbog trgovinskih ratova sa SAD-om plaši izolacije na zapadu, jer je i Bruxelles počeo pooštravati kontrolu nad kineskim ulaganjima u europske strateške sektore.

Najveća zapreka dovršetku sporazuma o ulaganju povezana je s održivim razvojem, u međuvremenu je rekao visoki zapadni diplomat u Pekingu, napominjući otvorena pitanja na polju rada.

Kina još nije ratificirala četiri od osam konvencija MOR-a, uključujući Konvenciju o prisilnom radu i pravu na kolektivno pregovaranje. Za njih EU zahtijeva odobrenje prije bilo kojeg trgovinskog sporazuma.

Očekuje se da će i Kina tijekom pregovora imati vrlo visoke zahtjeve.

"Oni žele nemoguće stvari. Oni traže otvorenost za kineska ulaganja u europske sektore koji nisu otvoreni ni za koga, poput energetike, upravljanja vodama i javnog sektora", dodao je pekinški diplomat.

Tagovi: investicijski sporazum EU-Kina, Angela Merkel, Njemačka, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE